Stomak je osetljiv na vremenske promene, a posebno kada temperatura počne da raste, tada naš imunitet prirodno slabi. Zbog toga je važno voditi računa o ishrani u ovom periodu, ali i preduzeti mere predostrožnosti, posebno ako ste na putovanju, a imate osetljiv stomak. Pročitajte naših pet saveta kako da ovo leto prođe bez briga.

mackenzi-martin-74401-unsplash

Našem telu je potrebno određeno vreme kako bi se prilagodilo promenama u temperaturi. Promene u temperaturi nose sa sobom zdravstvene probleme i razne infekcije, pa je neophodno voditi računa o onome što unosimo u organizam.

Najčešći problemi koje donosi leto su problemi sa stomakom i varenjem. Mnogi su osetljivi na prvo voće, pa ukoliko počnete odmah da unosite jagode, trešnje ili lubenice čim se pojave na pijaci, velika je verovatnoća da ćete imati problema sa stomakom.

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Leto je vreme kada možete sebi da obezbedite laganiju ishranu, a da pritom ne osećate glad. Velike vrućine dovode do toga da nam se ne jede teška i masna hrana, što je odlična prilika da konzumirate hranu bogatu vlaknima.

Ukoliko niste sigurni koja je to hrana, evo par saveta – žitarice od celog zrna, povrće, orašasti plodovi i voće. Na taj način će digestivni proces biti jednostavniji.

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj je verni saveznik na svim putovanjima. Često se desi da preduzmete sve mere predostrožnosti, a da ipak imate problema sa nadimanjem i nervoznim crevima. U tim situacijama Aktivni ugalj je spas – samo popijete kapsulu i ona počinje da deluje već posle 20 minuta.

Koliko god da se čuvamo, voda i hrana u drugoj sredini su uvek drugačiji i mi nismo navikli na njihov sastav. To se manifestuje u stomačnim problemima. Zbog toga, uvek sa sobom treba da imate čistač organizma, u vidu kapsula ili praha.

Ne preskačite ručak

Tokom leta je najvažnije da ne preskočite ručak, jer je to period kada je vaš digestivni sistem najjači. Iako smo mnogo puta rekli da je doručak najvažniji obrok u toku dana, leti je to ručak, ukoliko želite da sačuvate zdrav stomak.

Ograničite unos kafe

Ukoliko unosite veliku količinu kafe u toku dana, to može da utiče na vaš digestivni sistem. Poesbno ukoliko je kafa vruća, tokom leta može dovesti do pregrevanja organizma. Temperatura pića treba da bude sobne temperature. Kafa može povećati kiselost u organizmu, što nije dobro bez obzira na godišnje doba.

piotr-chrobot-276747-unsplash

Takođe, ako putujete, izbegavajte konzumaciju kafe, jer može proizvesti mučninu u stomaku. Ukoliko vam je baš potrebna, napravite malo dužu pauzu u vožnji.

Hidrirajte telo

Hidratacija je zaista toliko važna, onoliko puta koliko smo je do sada spomenuli. Mnoge infekcije će biti zaustavljene upravo unošenjem dovoljne količine tečnosti. Vlaknima koja se nalaze u vašem organizmu je neophodna voda, kako bi se pravilno razgrađivala u organizmu. Ali ono što uvek ostaje pitanje je koliko je zaista potrebno uneti vode u toku dana.

Svima nam se već smučila rečenica 8 čaša vode dnevno, ali ono što je činjenica je da se leti telo brže zagreva i brže izbacuje vodu, pa je potrebno uneti svežu. Pravilo kaže da na svaka 23 kilograma telesne mase treba uneti po 1 litar vode dnevno.

Pridržavajte se ovih saveta i sigurni smo da ćete imati bezbrižno lagano leto.