Jesen je već uveliko počela i sada je pravo vreme da veliku pažnju usmerite na svoje zdravlje, pre svega na očuvanje i jačanje imuniteta. Ako želite bezbrižnu jesen koju ćete provesti u dugim, lepim šetnjama poslušajte ovih nekoliko saveta.

strong-nature-5-saveta-za-jesen-bez-prehlada-i-gripa-1

1. Vitamin C je prijatelj vašeg imuniteta

Crvena paprika, brokoli, spanać, paradajz, kupus, nar, kivi, mango kao i mnoge druge vrste voća i povrća su sjajni izvori vitamina C. Ovaj vitamin zaslužan je za značajne uloge u organizmu poput stvaranja kolagena (značajnog za razvoj i regeneraciju tkiva, krvnih sudova, kostiju i zuba), važan je u procesu zarastanja rana, a kao snažan antioksidans smanjuje verovatnoću nastanka karcinoma.

Preporučena doza unosa ovog vitamina je za odrasle osobe 500-1000 mg/dan. Važan podatak je i da se tokom kuvanja namirnica izgubi više od jedne trećine ovog vitamina te je ovaj vitamin najbolje unositi direktno, putem svežeg voća i povrća ili alternativno putem dodataka ishrani.

2. Šetajte

Istraživanja pokazuju da ako svakog dana provodite barem 40 minuta na svežem vazduhu stimulišete rad mozga i poboljšavate opšte stanje svog organizma. Umesto kolima do prodavnice prošetajte ili jednom u dve nedelje idete peške do posla, siđite stanicu ranije iz autobusa ili prošetajte komšiničinog psa. Svakodnevnom šetnjom  oslobađamo se toksina, ubrzavamo metabolizam, povećavamo respiratorne sposobnosti, snižavamo nivo kortizola i povećavamo nivo vitamina D , koji pomaže pri apsorpciji nivoa kalcijuma i fosfora u telu čime je zaslužan za zdrave kosti. Takođe, kažu da šetnja pobošljava raspoloženje i smanjuje rizik od Alchajmera. Nadamo se da već obuvate patike :).

strong-nature-5-saveta-za-jesen-bez-prehlada-i-gripa-2

3. Pripremite zdrav ručak

Povrće, povrće, povrće… Patlidžan, blitva, paprika, brokoli, šargarepa neka budu neizostavan deo vašeg ručka, kao salata ili, na primer, kao ručak sa piletinom i pirinčem i dobićete jedan slasan zdrav obrok.

Zašto je ovo važno? Namirnice poput gore navedenih su bogate materijama koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su najčešći okidač bolesti i infekcija. Takođe, dobro je znati i da više manjih obroka podstiče rad metabolizma, koji se na taj način brže rešava štetnih materija.

4. Voda i san

Minimalno 7 sati sna unaprediće celokupno stanje organizma. Pokušajte da uvedete još jednu rutinu – uvek u isto vreme lezite da spavate. Uz manjak sna imuno sistem podstaje podložniji virusima pa vam čak ni dovoljan unos vitamina neće pomoći da ga ojačate. O unosu tečnosti ne treba govoriti mnogo. Znamo koliko je važno piti barem 1,5l vode dnevno, pre svega, kako bismo obezbedili optimalno prisustvo sluznice koja takođe ima značajnu ulogu u borbi protiv virusa i bakterija.

5. Probiotici

Znate li ko je domaćin milijardama bakterija u telu? Mi. Ali, među svim tim bakterijama postoje i “one dobre”. Probiotici predstavljaju naziv za grupe bakterija koje pozitivno utiču na naše zdravlje i imunitet. Prirodno se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, a naravno mogu se unositi i putem dodataka ishrani.

Kada govorimo o mališanima, svi znamo koliko muke sa imunitetom oni imaju pri dolasku jeseni, te je važno znati da su zdrava ishrana, redovne šetnje, higijena i dobar san pravi saborci u preventivnoj borbi protiv virusa. Dodatnu zaštitu možete im obezbediti u vidu dodataka ishrani. A sada, je vreme da uz sveže ceđenu limunadu donesete zdrave odluke koje ćete ove jeseni primenjivati!

strong-nature-5-saveta-za-jesen-bez-prehlada-i-gripa-3