Vitamini su važan deo u slagalici zdravlja. Njegovi čuvari kada je dobro i pomoćnici kada je narušeno. Svaki je neophodan i nezamenljiv. Tako i vitamin C.

OSOBINE I ZNAČAJ VITAMINA C

Vitamin C je esencijalni vitamin koji naše telo ne može da sintetiše. Pripada grupi vitamina koji se rastvaraju u vodi. Upravo ta osobina onemogućava njegovo skladištenje u organizmu. Zato je neophodno svakodnevno ga unositi hranom i pomoću dodataka ishrani. Najbolji prirodni izvori vitamina C su sveže povrće i voće, naročito citrusi i koštunjavi plodovi.

Vitamin C igra mnogo važnih uloga u našem organizmu. Jedan je od najznačajnijih antioksidanasa. Čisteći organizam od toksina i teških metala, podržava dobro zdravlje i štiti od bolesti. Pomaže drugim antioksidansima da se regenerišu. Kofaktor je u sintezi kolagena, proteina potrebnog za normalnu funkciju krvnih sudova, kože, hrskavice, kostiju, zuba.

KADA JE POTREBNA SUPLEMENTACIJA VITAMINA C?

Vitamin C je osetljiv na toplotu, vlagu i svetlost. Dugotrajnim kuvanjem se uništava više od jedne trećine vitamina C, dok prženje kao način pripreme hrane dovodi do njegovog potpunog raspadanja. Apsorpciju vitamina C u organizmu odmažu stres, duvan, antibiotici, temperatura. Na primer, kada smo bolesni, limfociti troše i do 50% više vitamina C. Visoka temperatura ubrzava metabolizam pa sa svakim stepenom temperature raste potreba organizma za vitaminom C. Prosečna koncentracija vitamina C u krvi pušača je dva puta niža nego kod nepušača. Jednolična ishrana je razlog nedovoljnog unosa, a stres povećanog izbacivanja vitamina C iz organizma. Osobe sklone infekcijama disajnih puteva, anemične, osobe starijeg životnog doba, profesionalni sportisti imaju povećane potrebe za vitaminom C.

Vitamin C se opravdano smatra vitaminom zdravlja i lepote. Sačuvajte ih njegovim dovoljnim unosom.