Sezona kupanja na otvorenim bazenima je u punom jeku. Mesta koja pružaju spas od letnjih vrućina su istovremeno mesta najvećeg rizika za urinarne infekcije. Mikroorganizmi opstaju uprkos hlorisanoj vodi, a toplo vreme i vlaga pogoduju razvoju infekcija. Zato je važno zaštiti se. Kako?

NEKOLIKO KORISNIH PREPORUKA

  1. Istuširajte se pre, a obavezno nakon izlaska iz bazena. Tako ćete isprati hlor i ostala dezinfekciona sredstva koji loše utiču na kožu i sprečiti urinarnu infekciju. Urofit brusnica je vaš saveznik u njenoj prevenciji jer sadrži suvi ekstrakt celog ploda brusnice sa čitavim spektrom aktivnih sastojaka.
  2. Ako ste skloni urinarnim infekcijama, obavezno presvucite kupaći kostim nakon plivanja.
  3. Izbegavajte sedenje na vlažnim peškirima kao i upotrebu tuđih.
  4. Nemojte sedeti na ivici bazena gde se voda duže zadržava.
  5. Nemojte gutati vodu iz bazena jer i mala količina može biti dovoljna za infekcije probavnog sistema. Mučnina, povraćanje, dijareja, grčevi u stomaku su karakteristični simptomi ovih infekcija. Ako simptomi ne traju dugo, ove infekcije ne zahtevaju specijalno lečenje osim obaveznog mirovanja, adekvatne ishrane, rehidratacije slanim rastvorima. Aktivni ugalj ima jednostavnu primenu i brzo dejstvo – nakon svega 20-30 minuta od uzimanja kapsula zaustavlja dijareju.

Urinarne infekcije je bolje sprečiti nego lečiti. A i leto je neuporedivo lepše bez njih, zar ne? Zato vredi svaki trud koji doprinosi njihovoj prevenciji.