Kod osoba osetljivih ili alergičnih na gluten, bezglutenska ishrana je izvor energije i neophodan uslov aktivnog i ispunjenog života koji se samo po meniju razlikuje od života onih koji nisu intolerantni na ovaj protein. Šta je važno da znate kako biste uspešno sprovodili režim ishrane koji isključuje gluten?

PRILAGOĐAVANJE NA ŽIVOT BEZ GLUTENA

  • Prilagođavanje bezglutenskom režimu ishrane vas može učiniti bezvoljnim i demotivisanim usled neprijatnih telesnih simptoma, umora, malaksalosti… Ne brinite, prolazni su! Ono što je važno je da uvek i uprkos poteškoćama imate na umu koristi bezglutenske ishrane na koje nećete dugo čekati. Naime, eliminisanje glutena iz ishrane doprinosi oporavku crevne sluznice, pravilnoj apsorpciji i iskorišćavanju nutrijenata iz hrane, normalizaciji telesne težine kao i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

KUPOVINA NAMIRNICA

  • Većina nas ne čita deklaraciju na prehrambenim i ostalim proizvodima, ali za uspeh bezglutenskog režima ishrane važno je da izgradite ovu naviku. Podjednako kao i da kupujete namirnice na proverenim mestima. Kupovinu olakšava označavanje prehrambenih proizvoda natpisom „bez glutena“ i/ili simbolom precrtanog klasa pšenice ispod koga je naveden registracioni broj licence.
  • Budite sigurni da će se u industrijski obrađenoj hrani sigurno naći gluten jer je prisutan u aditivima, konzervansima i stabilizatorima. A mogu ga sadržati lekovi, sredstva za oralnu higijenu, kozmetički proizvodi, ruževi i balzami za usne… To je tzv. „skriveni” gluten. Gluten Control sadrži jedinstvenu kombinaciju proteolitičkih enzima koja olakšava razlaganje malih količina ovog proteina.

PRIPREMA HRANE

  • Za bezbedniju i bržu pripremu obroka, upoznajte bezglutenske proizvode i vodite dnevnik namirnica koje možete da koristite u ishrani.
  • Bezglutenski jelovnik ne mora da bude nimalo dosadan. Istražite stare recepte, pronađite ideje za ukusna bezglutenska jela od jednostavnih i dostupnih namirnica.
  • Kako biste izbegli kontaminaciju glutenom, potrudite se da i vaša kuhinja bude „gluten-free”. To ćete postići ako odvojite posebne police za odlaganje bezglutenskih namirnica, koristite posebno posuđe i pribor za pripremu i konzumiranje bezglutenske hrane, često brišete radne površine tokom kuvanja…

Možda će vam na samom startu izgledati da je strogo pridržavanje bezglutenskog režima ishrane nemoguća misija. Ipak, vaša istrajnost, strpljenje, trud, kao i uspesi brojnih „prijatelja u nevolji” učiniće i vas pobednikom u meču sa glutenom.