Urinarne infekcije su, posle respiratornih, najčešći razlog odlaska lekaru. Žene su im, zbog anatomije urinarnog trakta sklonije, ali su simptomi podjednako neprijatni za sve.

KAKO NASTAJE URINARNA INFEKCIJA?

Izazivači urinarnih infekcija su bakterije koje se kroz spoljašnji mokraćni otvor, putem krvi, limfe ili širenjem sa drugih organa koji su inficirani nađu u urinarnom traktu. U velikom broju slučaja radi su o bakteriji Escherichia coli. Ona se uobičajeno nalazi u digestivnom traktu, ali ako dođe u kontakt sa osetljivom sluzokožom mokraćnog sistema, pričvrsti se za nju i veoma brzo razmnožava. Upala nastaje naglo izazivajući niz veoma neprijatnih simptoma – pritisak u donjem delu stomaka, potrebu za učestalim mokrenjem, bol i pečenje pri mokrenju. Kako se upala može proširiti na bubrege i dovesti do ozbiljnih posledica, važno je ne lečiti je samoinicijativno, već potražiti pomoć lekara koji će prepisati adekvatnu terapiju.

PREVENCIJA

Urinarne infekcije mogu biti učestale kod osoba kod kojih su ćelije sluznice prijemčivije za bakterije. Zato je prevencija kod njih naročito značajna.

Preventivne mere su jednostavne. Dosta tečnosti svakoga dana jer se tako javlja nagon za mokrenjem, a tada se bakterije ispiraju. Preporučuje se i uvin čaj, nezaslađeni sokovi od borovnice i brusnice i hrana bogata vitaminom C.

Plod brusnice se tradicionalno koristi u prevenciji infekcija urinarnog trakta jer sadrži materije koje sprečavaju prijanjanje bakterije E. coli za ćelije bešike i mokraćnih kanala. Patentirani suvi ekstrakt celog ploda brusnice francuske kompanije Naturex sadrži sve aktivne sastojke odgovorne za lekovito delovanje ovog voća. Osnovni je sastojak Urofit brusnice što je čini jedinstvenom na tržištu. Pomaže u prevenciji urinarnih infekcija, ali i kao dopuna prepisanom antibiotiku.

akcija