Zdravlje čoveka je u velikoj meri uslovljeno načinom ishrane. Ali ga mnoštvo informacija i saveta na temu zdrave i pravilne ishrane stavlja pred nedoumice i zapitanost, a trendovi navode na pogrešne izbore. Njihova cena izražena narušenim zdravljem obavezuje na osvrt na neke od najčešćih zabluda u vezi sa ishranom.

ZABLUDA 1 – Jedan način ishrane pogoduje svima

Ako niste osetljivi ili alergični na gluten, ne treba da razmatrate prelazak na bezglutenski režim ishrane, kao što ni izbor sirove hrane, hrono, proteinske, detox ili neke četvrte dijete ne sme biti uslovljen trendom. Jelovnik po meri zdravlja je individualan, uvažava zdravstveno stanje i životne navike i neraskidivo povezan sa prilagođenom redovnom fizičkom aktivnošću.

ZABLUDA 2 – Holesterol u namirnicama je štetan po zdravlje

Telu je potreban holesterol za razne funkcije. On je važan za funkcionisanje mozga, snažan je antioksidans, neophodan za sintezu vitamina D, ali i hormona potrebnih za borbu protiv stresa. Holesterol je i glavni sastojak žuči koja je potrebna za varenje masnoća, ali i svih vitamina rastvorljivih u mastima. Uzrok povišenog holesterola uglavnom je poremećena funkcija jetre, genetska predispozicija, ali i stil života koji podrazumeva fizičku neaktivnost i nezdrave navike u ishrani.

ZABLUDA 3 – Ugljeni hidrati su uzrok gojaznosti 

Ugljeni hidrati su, najkraće, šećer iz voća, skrob iz žitarica i mahunarki, dodati šećer… Nisu ugljeni hidrati ono što obavezno goji. Višak kilograma uslovljen je njihovim unosom koji prevazilazi potrebe našeg organizma i pogrešnim izvorima poput slatkiša, grickalica, sokova, sendviča, peciva… 

ZABLUDA 4 – Namirnice bogate mastima nisu zdrave

Majčino mleko ne samo da ima presudnu ulogu za pravilan rast i razvoj deteta, već u njemu najveći udeo imaju upravo (zasićene) masti (50%). Tvrdnja da namirnice bogate mastima nisu zdrave je tačna ako su u pitanju „masti iz epruvete” odnosno trans masti (naznaka „delimično hidrogenizovano ulje“ na deklaraciji). One podižu nivo lošeg holesterola LDL, a smanjuju nivo dobrog HDL. Nalaze se u margarinu, šlagu, biljnim sirevima i većini visoko prerađenih namirnica. Holestop plus vam priskače u pomoć. Zahvaljujući sastojku monakolinu-K iz crvenog pirinča doprinosi normalnom nivou holesterola u krvi. S druge strane, imamo esencijalne masne kiseline, među kojima se ističu Omega-3 masne kiseline, koje igraju važnu ulogu u prevenciji bolesti i opštoj vitalnosti organizma. Neke od namirnica koje ih sadrže su riba, meso, jaja, lan…

Na kraju, ovaj niz zabluda prekinućemo jednom ISTINOM o hrani. Dakle, zdrava hrana je čista, sveža, bez neprirodnih dodataka, pripremljena na najjednostavniji način, „nezačinjena” brigom i lošim raspoloženjem, konzumirana sa zahvalnošću. Potrudite se da baš takva preovladava na vašem jelovniku svakog dana. Prijatno!