Naše telo ne proizvodi vitamine, pa ih moramo unositi hranom ili suplementima. Ali, vitamin D je izuzetak. On se sintetiše u organizmu kao posledica direktne izloženosti sunčevoj svetlosti. Čak 80% vitamina D nastaje dejstvom ultravioletnih zraka na kožu. Otuda nosi zanimljiv i prikladan naziv – vitamin sunca.

OSOBINE I ZNAČAJ VITAMINA D

Vitamin D višestruko korisno utiče na naše zdravlje:

• Vitamin D reguliše koncentraciju kalcijuma i fosfata u krvi i podstiče njihovu bolju resorpciju. Zato je neophodan za rast, kalcifikaciju i jačanje kostiju i zuba još od malih nogu.

• Dovoljno vitamina D – manji rizik od osteoporoze! U suprotnom, apsorpcija kalcijuma iz hrane je ograničena, pa ga organizam izvlači iz kostiju u krv. To uzrokuje smanjenje koštane mase i olakšave prelome

• Vitamin D je odličan defanzivac u utakmici sa virusima i bakterijama! On aktivira i reguliše imunološki sistem tako što pokreće T-limfocite koji imaju glavnu ulogu u borbi protiv stranih tela u krvotoku.

• Vitamin D utiče na proteine u mozgu koji su povezani sa učenjem i pamćenjem. I ne samo da nam olakšava nošenje sa mentalnim izazovima, već i podmlađuje mozak.

• Ravnoteža hormona u telu takođe zavisi od količine vitamina D, što utiče na plodnost i kod žena i kod muškaraca.

• D vitaminu se pripisuju zasluge za manji rizik od autoimunih bolesti poput multiple skreloze i reumatoidnog artritisa, ali i nekih vrsta karcinoma, dijabetesa, oboljenja srca.

DEFICIT I NADOKNADA VITAMINA D

Oko milijardu ljudi širom sveta se susreće sa deficitom „vitamina sunca”. Sa godinama opada sposobnost organizma da proizvodi vitamin D, a u sedmoj deceniji života je potreba za njim dvostruko veća nego ranije. Kod gojaznih osoba vitamin D je uskladišten u masnom tkivu, pa je njegova iskoristivost redukovana.

Osim sunca, prirodni izvor ovog važnog vitamina je i hrana – morska riba, riblje ulje, pečurke, puter, jaja, punomasno mleko i mlečni proizvodi. A većoj sposobnosti organizma da apsorbuje vitamin D doprinose antioksidansi među kojima je apsolutni šampion astaksantin.

Strong Nature vam predlaže da ovog leta istražite mediteransku kuhinju i učinite udobnim svako mesto pod suncem. Uživaćete i istovremeno brinuti o svom zdravlju. Može li bolje?