Kafu pijemo svi, a možda je jedno od najkontroveznijih pića. Češće su tu argumenti koji su protiv kafe, oni koji kažu da kafa nikako nije dobra. Mi sada želimo da predstavimo brojne benefite kafe, jer ih ona zaista ima. To ne znači da je treba konzumirati u neograničenim količinama, već da je nije neophodno izbaciti iz upotrebe. Pa, da počnemo.

Prvi benefit kafe je da je ona bogata antioksidantima i da je prilično nutritivna namirnica. Mnoga istraživanja su pokazala da je kafa bogatija antioksidantima od voća i povrća. Takođe, sadrži i vitamin B u manjim količinama, ali ukoliko pijete više šoljica u toku dana, unos ovog vitamina je sasvim dovoljan.

Kofein poboljšava metabolizam i funkcije mozga

Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše koristi na svetu. On se ne nalazi samo u kafi, već i u brojnim drugim napicima, ali i u hrani, npr. ima ga u čokoladi. Prosečna šolja kafe ima oko 100mg kofeina.

Kafa poboljšava našu koncentraciju, brzinu razmišljanja i reagovanja. Osim toga, smanjuje osećaj umora, ali i ubrzava metabolizam, kako bi radio optimalnije i redovnije. Međutim, neki od ovih efekata su kratkotrajni, pa ako kafu pijete često, odnosno, stalno, mnogi od ovih benefita neće postojati, jer će se vaš organizam navići na određen nivo kofeina.

Ipak, mnogi konzumiraju kafu tokom mršavljenja, baš zbog toga što poboljšava rad metabolizma. Ona je posebno značajna za one koji treniraju, najčešće pre treninga, jer razbudi mišiće i da im energiju za vežbanje.

Zelena kafa je jedan on najpoznatijih kafa koja je namenjena isključivo za mršavljenje, i njen pozitivan uticaj na metabolizam je značajniji nego kod obične kafe.

Ljubitelji kafe duže žive?

Uživaoci u kafi imaju smanjen rizik od mnogih smrtonosnih bolesti, što je neke naučnike navelo na zaključak da ovi ljudi duže žive.

Kafa smanjuje mogućnost pojave depresije, ali i smanjuje mogućnost dijabetesa tipa II, kao i bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da ljubitelji kafe imaju 84% manje šanse da razviju bolest ciroze jetre.

Kafa može da poveća anksioznost

Ipak, kafa nije božansko, savršeno piće koje donosi isključivo benefite. Ona može pojačati osećaj anksioznosti i možete postati zavsini od nje, jer se kofein kotira visoko na listi zavisnosti.

Ona vam može poremetiti san, što može dovesti do brojnih drugih problema, kako fizičkih, tako i psihičkih.

Kako da maksimalno iskoristite benefite?

Jedan od način da smanjite negativne strane je da ne dodajete puno šećera u kafu. Takođe, preporuka je da pijete filter kafu, a ne tursku, jer ona sadrši soc koji može loše uticati na holesterol.

Na kraju, najvažnije je da ne pijete kafu u velikim količinama, što ste verujemo i znali, sada samo treba znanje pretvoriti u praksu.