Za vreme praznika, život se vrti oko stola. Raznovrsnost i bogatstvo hrane otvaraju apetit, a opuštanje za trpezom ostavlja višak kilograma. Čak i onima koji nisu skloni gojenju.

Nakon zimskih meseci, vaga u proseku pokazuje od 0,4 kg do 1,5 kg više. Moguće je da ne dođe do promene ukupne težine, ali se menja struktura tela – povećava se količina masnog tkiva na račun mišićne mase, naročito u nogama. Ništa čudno s obzirom na omiljeno nam praznično lenstvovanje. Sa povratkom u uobičajeni ritam, vraća se mišićna masa. Ali samo kod mladih ljudi.

Spontani gubitak lako dobijenih kilograma daleko je od lakog. Naročito ako ste u sezonu praznika zakoračili sa viškom kilograma. Većina iz ove grupe ni posle 5 meseci ne uspeva da se vrati na početnu kilažu. Uvek ostaje višak od 1-1,5 kg koji, nakon nekoliko godina, nije nimalo zanemarljiv.

KAKO SMANJITI PRAZNIČNO DOBIJANJE U TEŽINI?

Količina hrane, izbor namirnica i načina pripreme hrane će vam pomoći da „uštedite” na unosu kalorija. Obilni obroci nas snabdevaju sa duplo više kalorija od potrebnog. Ako ste izabrali da se ipak opustite nakratko i uživate u dobroj hrani, poželjno je da prazničnoj trpezi usledi nekoliko dana smanjenog i kontrolisanog unosa hrane. Pored količine hrane, važan je njen sastav. Uobičajen praznični jelovnik sadrži visokokalorične kombinacije proteina, masti i šećera. Svinjetinu možete zameniti jagnjetinom zato što ima manje masnoće i holesterola i lakše se vari. Omiljenu rusku salatu spremite sa niskokaloričnim majonezom, bez jaja. Povrće je uvek zdrav izbor, pa pustite mašti na volju u pripremanju salata. Smanjite unos gaziranih pića. Birajte što zdravije načine pripreme hrane, sa što manje ulja i šećera. Kuvanje, dinstanje, pečenje u rerni su bolji izbori od prženja, pohovanja ili grilovanja. „Začinite” ove dobre odluke još jednom – povećajte nivo aktivnosti. Kako bi se sprečilo dobijanje u težini, dovoljno je 150 minuta brzog hoda nedeljno.

Strong Nature vam želi da u Novoj godini budete zdravi, srećni i fit!