Zimnica je tako topla i lepa reč. Kada prođemo ulicom i osetimo miris paprika, sve automatski staje, ne nervira vas više ni saobraćaj, ni gužva, ni buka. Ajvar je jedan od glavnih aktera kada spremamo zimnicu. Neko voli ljuti, neko blagi, neko voli da raspravlja šta je pravi ajvar i tvrdi da pinđur nije ajvar. Ipak, ne pričamo mnogo o tome da li ajvar goji. Zbog toga smo odlučili da istražimo ovu temu, kako biste znali da li je ova zimska “poslastica” dobar izbor ako želite da smršate.

Kakva je nutritivna vrednost ajvara?

Odmah ćemo preći na stvar, nutricionisti kažu da ajvar skoro pa i da nema kalorija. Ali, moramo reći i da nije nešto posebno nutritivan. Možda je to razlog što možemo da pojedemo celu teglu i nije nam dosta. On nije nutritivno bogat jer se paprike najpre peku, pa se melju i potom prže, što dovodi do gubitka brojnih benefita iz crvene paprike i patlidžana. Pa tako 100gr ajvara spremljenog kod kuće ima 4 gr ugljenih hidrata i samo 2 gr proteina. Dok kupovni ajvar ima znatno više ugljenih hidrata, jer su u industrijskog izradi koriste brojni zaslađivači.

Koliko ajvar ima kalorija?

Dolazimo do toga da 100 gr domaćeg ajvara ima 78 kalorija, što je mala kalorijska vrednost. Kupovni ajvar ima nešto više, ali ni on vas neće zasititi, niti vas ugojiti ukoliko ga konzumirate svaki dan.

Zbog svega ovoga, ajvar i ne zovemo jelo, već prilog. On se najčešće koristi kao namaz za hleb, idealan je uz obroke sa mesom, ali i sa sirom. Ukoliko su ostale namirnice nutritivno bogate, ajvar će biti idealan namaz, jer će vašem obroku dati divan ukus, a neće vas ugojiti.

Ajvar, osim što ima malo kalorija, ima malo i vitamina i minerala. Vitamini A B i C koji se nalaze u crvenoj paprici se gube termičkom obradom koju zahteva priprema ajvara. Jedini vitamin koji se zadržava u manjoj meri je vitamin C, pa ne možemo reći da je potpuno bez vitamina.

To što nema mnogo kalorija, ipak, ne znači da treba da ga jedemo neograničeno. Kao što smo rekli, često se koristi kao namaz, a hleb ima izuzetno visoku kalorijsku vrednost, pa ako unesemo mnogo hleba, ajvara i punomasnog sira, već imamo ozbiljan obrok gledano sa strane kalorija. Dakle, ključna reč u konzumaciji ajvara je umerenost. 

Kako da napravite ajvar

Ako ove godine želite da isprobate svoje sposobnosti u pravljenju zimnice, sa vama ćemo podeliti recept kako da pripremite ajvar. Načina ima mnogo i svako ima neki svoj način koji je naučio u porodici. Ovo je naš:

  • Kupite 4kg kvalitetne crvene paprike. Ovde je važno da vodite računa da je paprika čvrsta i sveža, kako bi ajvar bio lepši.
  • Potrebno vam je 2 dl suncokretovog ulja za prženje ajvara.
  • Dve kašike vinskog sirćeta.
  • So prema želji.

Paprike pecite napolju na roštilju ako je moguće, a ako nije, možete ih peći i u rerni. Pecite ih dok ne pocrni neki deo ljuspe i dok ne omekša deo oko peteljke. Nakon toga, paprike stavite u veliku šerpu sa poklopcem kako bi se potparile i lakše se ljuštile. Ovde možete ubaciti i ljute parpičice za takav ukus.

Kada su se dobro potparile, izvadite paprike i počnite sa ljuštenjem i čišćenjem od semenki i peteljki. Očišćenje paprike stavljajte u šupljikavu posudu, jer je potrebno da se dobro ocede.

U šerpu u koju ste sipali ulje stavite prethodno samlevene paprike i počnite sa prženjem. Kada ajvar proključa prvi put, smanjite na tihu temperaturu i nastavite sa mešanjem. Ovo je najteži deo posla, jer morate dugo da budete kod šporeta i da mešate ajvar. On je gotov kada sva tečnost ispari, a ajvar dobije ujednačenu teksturu.

Pripremite tegle za ajvar, zagrejte ih u rerni pre sipanja smese. Kada su se zagrejale možete sipati ajvar, mnogi nakaon sipanja uliju malo ulja kako ne bi bilo vazduha u ajvaru. Što se tiče hlađenja ajvara svako ima svoj način, a mi predlažemo da tegle stavljate u gajbicu i zavijete ih ćebetom na 24 sata.

Ako želite da podelite vaše male tajne u spremanju ajvara, pišite nam u komentarima na Fejsbuku.