Slave, praznici i porodična okupljanja su destincije iz snova za gastro avanture. Kada zamiriše sveže pripremljena hrana, a pogled ne možemo da skrenemo sa serviranih remek-dela, teško je biti umeren. Zato se prepuštamo uživanju u neodoljivim ukusima – od hladnih i toplih predjela do deserta. Preterivanje u hrani i piću remeti proces varenja i dovodi do grčeva, nadutosti, bolova u stomaku, ali i tromosti, umora, pospanosti.

UMERENA ISHRANA

Umerenost je uvek dobra odluka kada je hrana u pitanju. Primenjena na praznični ručak izgleda ovako: možete preskočiti predjelo, a nakon supe izaberite jedno od glavnih jela u ponudi. Dakle, ili sarma ili pečenje. Umerena ishrana je način da izbegnete tegobe poput nadimanja i bolova u stomaku, ali i dugoročne posledice kao što su povećanje krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetes.

Jedite svesno, žvaćite polako, uživajte u svakom zalogaju. A kada osetite da ste zadovoljili potrebu za hranom, prestanite da jedete.

KAKO OPORAVITI STOMAK UZNEMIREN OBILNIM OBROKOM?

Primenite jednodnevnu dijetu koja će odmoriti želudac, a koja podrazumeva unošenje tečnosti (voda, supa, sveži sokovi) i posne hrane u malim porcijama (najbolje su porcije veličine šake).

Stavljajte tople obloge i nežno masirajte stomak.

Jedite namirnice bogate probioticima (jogurt, kefir, kiselo mleko…).

Skuvajte čaj od nane. Nana smiruje stomačne mišiće i olakšava varenje.

Pripremite prirodni probiotik: dve jabuke, dve kruške, komad đumbira i 4 štapa celera isecite na komade i ubacite u sokovnik.

Narušenom balansu probavnog sistema pomaže i Strong Nature spoj Aktivni ugalj + Probiotik. Aktivni ugalj brzo i efikasno zaustavlja dijareju, olakšava tegobe poput nadimanja i gasova i smanjuje posledice mamurluka. Dobre bakterije iz Probiotika pospešuju zdravlje i funkciju digestivnog trakta obnavljajući crevnu floru.

Želimo vam prijatno gastro putovanje kroz prazničnu sezonu!