Čia semenke su postale popularne naglo, što je dovelo do toga da se o njima govori kao o božanskoj i svemogućoj hrani, koja će vas apsolutno spasiti. Odmah da razjasnimo, nijedna hrana nema tu moć, ona ima veoma jednostanu funkciju – da vas nahrani.

marc-mintel-Jwz8ZMxhoSs-unsplash

Ono o čemu treba da vodite računa kada birate namirnicu koju ćete pojesti je da li ona ima veliku ili siromašnu nutritivnu vrednost.

Čia seme je ona namirnica koja ima veću nutritivnu vrednost, što znači da ćete se osećati sito, a nećete uneti veliku količinu kalorija.

30 gr ovih semenki (što bi trebalo da bude jedno serviranje) ima 4 gr protetina, 11 gr vlakana i 9 gr masti, od čega su 5 gr omega-tri masne kiseline. Za one koji broje kalorije, ova količina semenki ima samo 101 kaloriju. Impresivno, zar ne?

Ovo je razlog zbog kog je čia odjednom dobila status super hrane, ali istina je da možete naći brojne namirnice koje su nutritivne, a imaju malu kalorijsku vrednost i kombinovati ih tokom svakodnevne ishrane.

Kako vam čia semenke pomažu u mršavljenju?

Zbog dobre kombinacije proteina i vlakana, mnogi fitnes instruktori hvale ovu namirnicu.

Suplement glukomanan funkcioniše na sličan način kao čia seme. Kada ove semenke potopite u vodu, one nabubre i formiraju sluz oko opne, kako bi mogle lakše da prođu kroz creva. Naš savet je da ne konzumirate suve čia semenke jer im je opna oštra i mogu vas povrediti. Glukomanan deluje tako što, kada ga popijete, nabubri u stomaku i stvara osećaj sitosti duže vreme.

Ipak,  čia seme se nije pokazalo preterano efikasno pri gubljenju kilograma, ukoliko ne obratite pažnju na to šta jedete u ostalim obrocima.

Kada govorimo o gubljenju kilograma, ne postoji jedna hrana koja će vas rešiti viška kilograma. Ono je moguće samo uz promenu načina života, onako kako vama odgovara – postepeno i sa strpljenjem.

Važno je šta i koliko jedete, ali je važno i koliko se krećete, kao i koliko spavate. Kada dovedete organizam u određeni bioritam koji mu odgovara, mršavljenje će početi samo od sebe. A čia seme će vam svakako pomoći u tome.

Recept sa čia semenkama

Kako bismo vam pomogli u promeni navika u ishrani, podelićemo sa vama recept za doručak sa čia semenom.

daria-salikova-MA1SH5y9UKw-unsplash

Čia puding je idealan jutarnji obrok, koji će vas osvežiti i dati vam energiju za dobro jutro. Pravi se veoma jednostavno:

  • Izgnječite ili izblendirajte pola banane,
  • Ubacite u staklenu posudu 3 kašike čia semena,
  • Sastavite smesu od banane i čia semenki,
  • Sipajte istu količinu mleka,
  • Ostavite da odstoji tokom noći,
  • Ujutru dodajte meda ukoliko želite da zasladite,
  • Posložite sveže sezonsko ili zamrznuto voće,
  • Posipite ljuspicama badema,
  • I doručak je spreman za uživanje!

Mleko koje koristite može biti po izboru, ali ukoliko želite najbolje efekte po vašu kilažu, najbolje je da koristite ili bademovo ili kokosovo mleko. Možete posuti i sa malo cimeta, ako volite, tada čia puding najviše liči na sutlijaš.

Prijatno i uživajte!