Ukazivanje na štetno dejstvo sunčevog zračenja je i te kako opravdano. Svaka peta osoba na planeti je alergična na sunce, a to su sve više oni koji nikada ranije nisu imali neželjene reakcije. Činjenica je i da uzrokuje opekotine, ubrzava starenje kože, izaziva oštećenje oka… Međutim, brojna upozorenja mogu usmeriti naše ponašanje u krajnost – da se od sunca krijemo, umesto da umerenim i odgovornim izlaganjem iskoristimo njegove blagodeti na zdravlje i lepotu. Ovo su neke od njih:

VITAMIN D

  • Pod uticajem UVB zračenja određene talasne dužine, naše telo proizvodi vitamin D. Izlaganje suncu, oko 10 minuta bez nanošenja zaštitnih krema, je najbolji način da se obezbedi dovoljno „sunčevog vitamina”. Kako podstiče apsorpciju kalcijuma u koštani materijal, ovaj vitaminsko-mineralni tandem prevenira prelome, osteoporozu i gubitak zuba kod odraslih. Međutim, ostarela i oštećena koža teže sintetiše vitamin D, pa pomoć treba potražiti u suplementaciji. Dodatni unos povećava gustinu kostiju kod osoba koje imaju sklonost ka osteoporozi, ali i smanjuje rizik od gojaznosti koja predstavlja faktor rizika za nastanak dijabetesa.

SRCE

  • Vitamin D čuva zdravlje i funkciju srca jer podstiče apsorpciju kalcijuma i fosfora koji snižavaju krvni pritisak.

SEROTONIN

  • Sunce doprinosi proizvodnji serotonina koji ne samo da utiče na budnost, već i na mentalne funkcije – učenje i pamćenje, volju, energiju, dobro raspoloženje, apetit (smanjuje ga).

MELATONIN

  • Kako se melatonin ne skladišti u telu, izlaganje prirodnoj svetlosti tokom dana podstiče noćnu proizvodnju melatonina i poboljšava san.

KOŽA

  • Sunce ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična dejstva, pa doprinosi ublažavanju problema akni, virusnih infekcija kože i drugih problema sa kožom.
  • Umereno sunčanje daje koži zdrav sjaj, čini je glatkom i elastičnom, a kosa se manje masti, stvaranje peruti je redukovano.
  • Srednje preplanula koža je otpornija na infekcije i opekotine od neosunčane kože.

I JOŠ…

  • Sunčeva svetlost jača imunitet, deluje poput analgetika kod problema sa zglobovima, poboljšava mentalno zdravlje, jača mišićno tkivo, ublažava PMS simptome…

Za bezbrižno uživanje pod suncem, upoznajmo njegove dobre i loše strane. Svojim racionalnim ponašanjem i umerenošću učinimo ga izvorom zdravlja i sreće, a ne faktorom rizika.