Pomisao na treniranje tokom ciklusa nije sigurno nešto što jedva čekate da uradite. Osim toga, mnoge od nas nisu sigurne da li je pametno trenirati tih dana, da li to može uticati nepovoljno na organizam.

roberto-nickson-190438-unsplash

Mnoge žene zaobilaze treninge u ovom periodu u mesecu, iz različitih razloga. Potrebno je samo da se opustite i slušate svoje telo, jer nema posebnog razloga zbog kog biste narušavali ritam treninga.

Fizička aktivnost povoljno utiče na telo, ali i na um, što je posebno važno tokom ciklusa, kada su hormoni u disbalansu. Takođe, održavanje rutine i tokom menstruacije će pomoći telu lakše da se izbori sa grčevima i bolovima jer je aktivno.

Tokom tih dana u mesecu progesteron i estrogen su na veoma niskom nivou, što dovodi do toga da se osećamo umorno i slabo. Ipak, izbegavanje fizičke aktivnosti neće sačuvati našu energiju. Ukoliko ne želite da radite zahtevne vežbe, možete napraviti modifikaciju i prilagoditi trening svojim potrebama.

Benefiti vežbanja tokom ciklusa

Ukoliko imate simptome PMS-a nekoliko dana pre menstruacije, konstantni laganiji treninizi, poput aerobika, pomoći će vam da ublažite ove simptome. Takođe, možete koristiti i Strong Nature Epobalans kapsule, koje smanjuju simptome PMS-a i doprinose balansu hormona.

chema-photo-1431161-unsplash

Pored toga, treninzi povećavaju nivo endorfina, što dovodi do boljeg raspoloženja nakon vežbi. Nakon treninga više nećete imati osećaj slabosti, već ćete biti puni energije, a bolovi će biti manji. Ukoliko imate jake bolove tokom ciklusa, redovne šetnje će vam pomoći da umanjite neprijatnost u stomaku.

Koje vežbe treba da radite?

Ukoliko praktikujete aerobik i kardio treninge, možete ih raditi i tokom ciklusa, samo smanjite intenzitet vežbanja, ukoliko vam telo tako traži. Praktikujte lagane šetnje ili lagani kardio. Na ovaj način štitite pluća koja su malo slabija na početku ciklusa, ali već krajem istog, pluća se ponovo vraćaju u normalu i možete trenirati redovnim intenzitetom.

Ukoliko radite uglavnom vežbe snage, najbolje bi bilo zameniti ih laganijim aerobikom na početku ciklusa. Ukoliko ne želite da odustanete od treninga snage, možete ih smanjiti tako što ćete ih kombinovati sa laganim kardio treningom u prvim menstrualnim danima.

Idealni treninzi tokom ovih dana u mesecu su joga i pilates, koji doprinose osveženju tela, prikupjlanju energije u mišićima, ali i momentalnom poboljšanju raspoloženja. Joga je sjajna za regulaciju grčeva i neprijatnih probadanja u stomaku. Osim toga, ona doprinosi oslobađanju napetosti u grudima, kao i istezanju zgrčenih mišića.

Ipak, najbolji savet koji vam možemo dati je da pažljivo slušate svoje telo. Ukoliko vam regularan trening stvara neprijatnost i osećate veću bol, odmorite 2-3 dana od treninga. Sa druge strane, ukoliko nemate nikakvih problema da radite i treninge snage, možete nastaviti da trenirate normalnim tempom.