Sunce razvedrava raspoloženje. Podseća na blizinu letnjeg odmora. Inspiriše na vežbanje. Sa koliko nestrpljenja se samo čekalo na kafenisanje na terasi, duge šetnje i izlete u prirodi? Ali, sunce ima i svoju tamnu stranu.

TAMNA STRANA SUNCA

Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima dovodi do opekotina, starenja kože, alergija, bolesti oka poput katarakte, melanoma. Naime, izloženost suncu podrazumeva i izloženost štetnom dejstvu zracima ultraljubičastog spektra. UVB zraci podstiču tamnjenje kože, ali i izazivaju opekotine. UVA zraci prodiru dublje u kožu i „zaslužni” su za njeno ubrzano starenje, alergije, pojavu sunčevih pega i fleka. Zanimljivo je da osim trenutnih oštećenja koje izaziva, zračenje ima osobinu da se akumulira u našoj koži pa tek godinama kasnije vidimo prave posledice preteranog izlaganja suncu. Ali, nije sve tako tamno! Sunčeva svetlost je neophodna za stvaranje aktivnog oblika vitamina D u našoj koži važnog za jake kosti i zdrave zglobove. U letnjem periodu, 15 minuta dnevno na suncu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti sasvim je dovoljno za sintezu vitamina D. Sunce je važan faktor dobrog raspoloženja i jakog imuniteta. A umerenost je prava odluka kako bismo od sunca uzeli ono najbolje.

KAKO SE ZAŠTITITI OD ŠTETNOG DEJSTVA UV ZRAKA?

Ishrana! Redovno konzumiranje namirnica bogatih beta karotenom pomoći će vam da dobijete preplanulu boju sunčajući se samo u dozvoljenom periodu (do 11 h i posle 17 h). Namirnice narandžaste i crvene boje (šargarepa, dinja, paradajz, breskve, kajsije…) i zeleno lisnato povrće su prirodni izvor ovog jedinjenja. Jednu šargarepu, jednu jabuku, jednu breskvu, parče dinje i malo limuna stavite u blender i ovaj voćni miks popijte 30 minuta pre doručka. Osvežiće vas na početku dana i pomoći da brzo i bezbedno „nabacite” boju. A da li znate da parče crne čokolade sa 70 % kakaoa na dan sprečava da koža izgori?

Dodatak ishrani – BetaTen Protect! BetaTen Protect sadrži beta karoten, likopen, kvercetin, vitamin E, selen, cink i bakar. Odnosno sve ono što je potrebno koži kako bi bila spremna za izlaganje suncu i zaštićena. Potrebno je započeti upotrebu BetaTen Protect-a 2-4 nedelje pre izlaganja suncu tj. odlaska na more… Neodoljiva preplanulost, sjajna kosa, jaki nokti, očuvana funkcija vida i jak imunitet – BetaTen Protect je prijateljska podrška zdravlju i nezaboravnom letu!

Proizvodi za zaštitu od sunca! Sredstvo za zaštitu od sunca treba da ima faktor zaštite i UVA oznaku. Ako volite plivanje i sportove u vodi, vodootporna formula je obavezna jer čak 50 % UV zraka prolazi kroz vodu. Preparat za sunčanje nanesite i dobro utrljajte u kožu 30 minuta pre izlaganja suncu. Količina kreme ili mleka koja obezbeđuje optimalan nivo zaštite je oko 2 supene kašike. Često obnavljajte zaštitni sloj, naročito nakon plivanja, brisanja peškirom i znojenja.

Kako biste kompletirali zaštitu potreban vam je šešir širokog oboda, naočare za sunce sa UV filterima i izbegavanje direktne izloženosti suncu, naročito kada je njegovo zračenje najintenzivnije.

Ako se ponašamo odgovorno, bićemo bezbedni na suncu. Nadamo se da je nakon čitanja ovog teksta odgovor na pitanje iz naslova jedno veliko NE!