Šećeri su svuda oko nas! I nisu prisutni samo u slatkišima. Velika količina šećera se dodaje namirnicama pri industrijskoj obradi, pa se tako on „krije“ i na neočekivanim mestima – u hlebu, mesu, kečapu, jogurtu, sosovima za salate, zamrznutim jelima… Svakodnevna ishrana bazirana na takvim namirnicima zajedno sa fizičkom neaktivnošću iscrpljuje pankreas, pa ne iznenađuje globalna ekspanzija šećerne bolesti. Blagi simptomi, nekada i neprimetni utiču da na svakog otkrivenog dijabetičara dolazi još jedna osoba koja živi u neznanju da je dijabetičar. Sve do ispoljavanja prvih komplikacija.

KAKO NASTAJE DIJABETES?

Šećer je potreban organizmu kao glavni izvor energije. Kada to kažemo, mislimo na šećer „upakovan“ u prirodnim izvorima – voću, povrću, medu, žitaricama. Hrana koju unosimo se vari i razlaže do glukoze koja se posredstvom krvi transportuje do ćelija, fabrika za proizvodnju energije potrebne za rast, kretanje, razmišljanje, rad, jednom rečju – za život. Insulin je „ključ“ koji glukozi otvara vrata ćelija u kojima se razgrađuje i oslobađa energiju. Luči ga pankreas kada god se poveća nivo glukoze u krvi. U slučaju neodgovarajućeg delovanja insulina ili greške na vratima ćelija, molekuli glukoze ne mogu da uđu na svoje „radno mesto”. Nivo šećera u krvi raste, a ćelije ostaju bez neophodnog resursa za proizvodnju energije. Tako nastaje šećerna bolest ili dijabetes.

Dugogodišnja izloženost povišenim vrednostima šećera u krvi dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju male krvne sudove i nerve. To ostavlja posledice na kardiovaskularnom sistemu, bubrezima, očima, mozgu.

ZNAČAJ ALFA-LIPOINSKE KISELINE

Alfa-lipoinska kiselina je prirodna komponenta u organizmu svakoga od nas. Jedinstvena je po tome što se rastvara i u mastima i u vodi što joj olakšava put do svake ćelije. Pruža antioksidativnu zaštitu i regeneriše druge važne antioksidanse. Nakon 40. godine prirodno dolazi do smanjenja njene koncentracije u organizmu. U slučaju hroničnih bolesti kao što je dijabetes, to smanjenje je rapidno.

Dodatni unos alfa-lipoinske kiseline putem suplemenata štiti dijabetičare od komplikacija šećerne bolesti. Jedna od najčešćih je dijabetesna polineuropatija. Loš metabolizam glukoze dovodi do oštećenja omotača perifernih nerava izazivajući osećaje peckanja, trnjenja, grčeve i bol najčešće u nogama (stopalima). Alfa-lipoinska kiselina ima sposobnost da regeneriše periferne nerve zbog čega se simptomi ublažavaju, a dalji napredak bolesti usporava.

Pametan izbor hrane, distanciranje ili mudrije reagovanje na stres i redovna fizička aktivnost su podjednako važni i za kontrolu dijabetesa i za njegovu prevenciju. Strong Nature navija za odluke po meri zdravlja. A vi?