Kada se pomenu menstruacija i vežbanje, odmah nam padne mrak na oči. Zar i tokom tih dana, kada samo želimo da se sklupčamo, ležimo i da nas svi ostave na miru, mi treba još i da vežbamo? Naravno da nije moranje, ali dobro je znati da se tokom vežbanja oslobađa endorfin zahvaljujući kom dolazi do popuštanja bola i boljeg raspoloženja.

Možda su i vama profesori fizičkog u školi govorili da morate da radite čas iako ste dobile menstruaciju. Tada smo ih praktično mrzele, ali nažalost, bili su u pravu. Tokom umerene fizičke aktivnosti, telo se oslobađa stresa i bola, pa dolazi do spuštanja tenzije u organizmu i lakšeg podnošenja ciklusa.

Kako funkcioniše endorfin?

Endorfin je hormon, koji procesom u mozgu pomaže u otpuštanju bola. On povećava i količinu dopamina, zahvaljujući kom se osećamo bolje i zadovoljnije. Neka istraživanja pokazuju da jedna vrsta (beta endorfin) može biti učinkovitija u otpuštanju bola od morfijuma. Zar ovo ne zvuči spektakularno? U mozgu imamo hemikalije koje mogu zameniti lekove u nekim situacijama, potrebno je samo da ih aktiviramo na prirodan način.

Pored toga, vežbanje smanjuje upalne procese i podstiče prokrvljenost. To su razlozi zbog kojih se često posle vežbanja osećamo kao da imamo više energije.

Često kada radite trening tokom ciklusa, posle prvog osećaja bezvoljnosti, na sredini procesa vežbanja dolazi do oslobađanja velike energije, tzv. nadljudske snage. U stanju ste da odradite mnogo više i da izdržite mnogo više. Za to je upravo zaslužan “unutrašnji morfijum” ili endorfin. Ono što je važno je znati prestati i prepoznati svoje granice. Nije cilj dovesti telo do iznemoglosti, iscrpeti ga i preći preko praga izdržljivosti. Gde je vaš prag, znaćete ako slušate svoje telo. Ukoliko se ono razboli, dođe do stomačnog virusa ili upale pluća, to je znak da ste preterali, i da treba spustiti intezitet vežbanja.

Koje vežbe treba da radite?

Ukratko, najtačniji odgovor je – one koje volite. Ovi dani nisu za vežbe koje vam isisavaju snagu i raspoloženje. Nisu dani za naporne kardio treninge. Ovo su dani kada radite pilates, jogu, dižete tegove ili nešto slično što već volite.

Vi poznajete svoje telo najbolje i već ste naučili šta je ono što mu odgovara, a šta ne. Sada je trenutak za te vežbe koje vam prijaju. Najteži deo je prelomiti i početi sa treningom dok imate bolove u stomaku, ali držite se motivacije – posle toga ćete se osećati neuporedivo bolje.

Ono što će vam dodatno olakšati trening su, npr. tamponi. Lakši su za korišćenje tokom treninga, udobniji od uložaka i nećete razmišljati o flekama na opremi.

Kada su u pitanju vežbe, imajte na umu i da je šetnja vežba, kao i da je nekim ženama ova fizička aktivnost sasvim dovoljna za umanjenje bola. Poseban plus je ako je ovo aktivnost u kojoj uživate.

Dodatni savet je da sa vežbama počnete već dok traje PMS. Osim toga što će one smanjiti simptome PMS-a, vrlo verovatno je i da će bolovi tokom perioda biti manji i lakše podnošljivi.

Ono što mi uvek možemo dodatno da preporučimo je redovna upotreba Epobalans kapsula, koje u sebi sadrže ulje žutog noćurka i vitamin E. Ovi sastojci su postali revolucionarni kada je u pitanju smanjenje simptoma PMS-a na prirodan način.

Važno je da uvek imate na umu da će redovna fizička aktivnost mnogo pomoći celokupnom zdravstvenom stanju, zdravlju srca, krvnih sudova, pluća, mentalnog zdravlja itd. Ako ste napravili veću pauzu, sada je vreme da se pokrenete i to promenite.