Čovek se rađa sa 300 kostiju, a taj broj u odraslom dobu iznosi 206. Kosti su čvrste i snažne, stvorene da podnesu veliki pritisak. Kako bi koštani sistem izdržao opterećenja kojima je neprekidno izložen, on se obnavlja. Kod dece se ceo koštani sistem zameni za oko 5 godina. Sa godinama se usporava sposobnost tela da zameni koštano tkivo, pa one postaju krhkije i sklonije prelomima. Osim neizbežnog starenja, probleme sa kostima uzrokuju i nezdrav način života, nepravilno vežbanje, štetni uticaji iz okruženja.

Osteoporoza godinama osiromašuje koštanu masu bez karakterističnih simptoma i bez bola. Zato je ključ u njenoj prevenciji. Fizička aktivnost jača mišiće i pomaže stvaranje koštanog tkiva. Najbolje su vežbe sa opterećenjem jer svaki pritisak na kosti podstiče njihovo obnavljanje. Kada je ishrana u pitanju, smanjite unos belančevina životinjskog porekla i soli, a jelovnik obogatite zelenim povrćem, ribom, hranom na bazi soje, orašastim plodovima, semenkama, medom…

Strong Nature Vitamin K D Mangan Cink predstavlja idealnu kombinaciju optimalnih doza vitamina i minerala neophodnih za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje zdravlja i funkcije koštano-zglobnog sistema. Ovaj vitaminsko-mineralni spoj doprinosi pravilnoj apsorpciji i iskorišćenju kalcijuma iz hrane, minerala koji kostima osigurava čvrstinu. Preporučuje se kao dodatak terapiji osteoporoze, ženama u menopauzi, kod preloma kostiju za njihovo brže zarastanje, uz suplemente kalcijuma, osobama srednjeg i starijeg životnog doba, sportistima i rekreativcima.

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i obnavljanje kostiju.

Vitamin K usmerava apsorbovani kalcijum iz krvotoka u kosti gde se odvija njihova mineralizacija. Na taj način se sprečava zadržavanje kalcijuma u krvnim sudovima, mekim tkivima i hrskavici.

Cink ima važnu ulogu u očuvanju gustine kostiju.

Mangan učestvuje u procesima stvaranja i obnavljanja hrskavice i kolagena kostiju, kao i u procesu njihove mineralizacije.

Ako već niste, vreme je da prigrlite zdrave navike. Redovno vežbanje i kvalitetna ishrana su alfa i omega zdravih i jakih kostiju. Neka vam pokret bude život, a godine samo broj.

akcija