Hrana bez glutena – moda ili potreba?

O glutenu se mnogo govori i piše. Mnogi će na te priče samo odmahnuti rukom uz komentar da se radi o pomodarstvu. Ali, tema glutena nije beznačajna s obzirom na broj ljudi koji je osetljiv na njega.

ISKUSTVO

„Potvrda da sam alergičan na gluten u prvi mah je donela u moj život zbunjenost i zapitanost, a kada su se početne reakcije „slegle“, rešio sam da vidim šta dalje. Na internetu sam se detaljno informisao, ali i susreo sa različitim iskustvima” priča Marko Stamenković, web developer. Zaključio sam da su reakcije na prisustvo glutena u telu sasvim individualna stvar i da univerzalnog recepta nema. Jedino je važno izbaciti gluten iz ishrane.

U ČEMU JE PROBLEM?

I naši preci su se hranili žitaricama, a ipak nisu u ovolikoj meri obolevali. Naime, današnje žitarice su u najvećem procentu hibridi (znači da su mnogo otpornije na štetočine, ali imaju i mnogo veći procenat glutena), pa je i gluten „mutirao“ i postao teže svarljiv ili štetan. Izaziva  alergije i upalu sluznice digestivnog trakta. Osetljivost na gluten nije ograničena samo na probavne smetnje i crevne bolesti, već i na mnoge druge bolesti poput dijabetesa, lupusa, reumatoidnog artritisa, anemije, osteoporoze, ekcema, psorijaze, bolesti štitne žlezde

REČ STRUČNJAKA

Prelazak na bezglutenski režim ishrane nije jednostavan. On zahteva strogo pridržavanje, pa je potrebno razviti samodisciplinu i istrajnost. Može pomoći vođenje dnevnika dozvoljenih namirnica.

Treba imati u vidu da namirnice sa glutenom obezbeđuju i širok spektar nutritivnih materija koje je potrebno nadoknaditi. Zato je važno da hrana bude raznovrsna, sa što više svežeg sezonskog voća i povrća, kvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina. Podjednako je važno jesti je svesno i dobro je sažvakati.

Zbog namirnica koje sadrže „skriveni“ gluten, podršku pruža GLUTEN CONTROL. To je dodatak ishrani na bazi jedinstvene smeše proteolitičkih enzima zaštićenog naziva BioCore DPP-IV koji olakšavaju razlaganje peptidnih ostataka glutena i kazeina. Jedna kapsula neposredno pre obroka koji može da sadrži gluten ili kazein vam pomaže da budete sigurni da se pridržavate svog režima ishrane. Ponekad, čak ni u kućnim uslovima ne možemo uvek biti sigurni da hrana koju konzumiramo ne sadrži gluten zbog velikog broja namirnica koje imaju tzv. ˝skriveni gluten˝. Još veći problemi se javljaju tokom putovanja, u restoranima, gde ne možete sami pripremati i kontrolisati u potpunosti svoju ishranu.