Hrana je osnova dobrog zdravlja, u kom god životnom dobu da se nalazite. Unos namirnica treba da je izbalansiran i raznolik kako bi organizam dobio sve potrebne makronutrijente (proteini, ugljeni hidrati, masti) i mikronutrijente (vitamini i minerali). Sa svakom novom decenijom, menja se naše telo i njegove nutritivne potrebe. Zadovoljite ih adekvatnim izborom namirnica. 

DVADESETE

Odlika ove decenije bi trebalo da su aktivnost i dinamika, a ishrana uglavnom ne zauzima visoko mesto na listi prioriteta. Baš zbog toga nije retkost manjak gvožđa čiji su simptomi iscrpljenost, glavobolja, ubrzan rad srca, lako zamaranje. Kako biste popravili krvnu sliku, pojačajte unos namirnica koje su njegov bogat izvor: crveno meso, mahunarke, integralne žitarice, grožđe, krompir, paradajz, jaja. Kosti se u ovom periodu još formiraju, a njihovom zdravlju doprinosi kalcijum. Ima ga u mlečnim proizvodima, susamu, suvim smokvama, leblebijama, bademu, kelju, pasulju, sardinama. Ovaj buran životni period ima uticaj na emocionalnu ravnotežu pa je dobro da unosite namirnice bogate Omega-3 mastima s obzirom da podstiču sintezu hormona sreće, serotonina. 

TRIDESETE

U ovoj deceniji života kalorije sporije sagorevaju, a mišićni tonus počinje da opada. Redovnu fizičku aktivnost udružite sa ishranom bogatom proteinima biljnog i životinjskog porekla: riba, belo pileće meso, junetina, mahunarke, orašasti plodovi, semenke. U 30-im se povećavaju potrebe za magnezijumom pa u dnevni jelovnik uključite banane, kakao, ananas, bademe. Posebno je važan unos fitonutrijenata koji usporavaju proces starenja i preveniraju poremećaje zdravlja. Njihov glavni izvor su sveže voće i povrće, crna čokolada, crveno vino i kafa. Vitamin C ima veoma važnu ulogu u proizvodnji kolagena i očuvanju strukture kože, kao i zdravlja kose i noktiju. 

ČETRDESETE

U ovoj dekadi se smanjuje nivo estrogena pa je važno unositi dovoljno kalcijuma i vitamina D. Zato obogatite ishranu ribljim specijalitetima. I umereno se izlažite suncu. Četrdesete donose i potrebu za većim unosom antioksidanasa: vitamini C i E, cink, selen i beta karoten. Mišićna masa nastavlja da se smanjuje, masne naslage se ubrzano stvaraju. Hranite se redovno i praktikujte laganije obroke, manje porcije i uvođenje novih navika poput šetnje nakon obroka koja će ubrzati varenje i potrošnju unetih kalorija. Uvek možete da računate na Strong Nature podršku mršavljenju. 

PEDESETE

Životna mudrost i emocionalna zrelost su odlike ovog životnog doba, ali menopauza ženama donosi nove izazove. Zbog smanjene proizvodnje estrogena povećava se rizik od bolesti srca i osteoporoze. Raspoloženje je promenljivo, koncentracija oslabljena, a tu su i umor, nesanica, valunzi. Epobalans+ olakšava prilagođavanje novoj fazi života ublažavajući simptome menopauze. Nikada nije kasno za nove stvari, a kada je ishrana u pitanju, otkrijte nove recepte sa ribom i morskim plodovima ili inovirajte već isprobane sa pilećim, ćurećim i goveđim mesom. U ovom periodu opada imunitet pa bi trebalo da probiotik bude neizostavan dodatak ishrani. 

ŠEZDESETE, SEDAMDESETE…

U ovom dobu čuvajte kosti, pamćenje i srce. Dobru fizičku i mentalnu kondiciju održavajte svakodnevnim šetnjama i učenjem novih stvari. Za optimalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema važan je Koeznim Q10. Kako njegova koncentracija sa godinama opada (nakon šezdesete je 60-80% manja u odnosu na period dvadesetih), potrebno ga je unositi putem suplemenata.

„Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i menja, a od toga šta smo uneli zavisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.” Nadamo se da će vam ovaj nutritivni vodič pomoći da birate po meri zdravlja i vitalnosti.