Za početak – malo matematike! Svoju telesnu težinu izraženu u kilogramima podelite sa kvadratom telesne visine izražene u metrima. Dobijena vrednost predstavlja vaš indeks telesne mase (ITM). ITM veći od 30 ukazuje na gojaznost, a vrednosti iznad 40 su indikator ekstremne gojaznosti.

U Srbiji je petina stanovništva gojazno, a Svetska zdravstvena organizacija je proglasila tešku gojaznost za epidemijsko oboljenje XXI veka. Da, gojaznost je zdravstveni, ne samo estetski problem. Ako dugo traje, uzročnik je dijabetesa, bolesti srca, visokog holesterola, hroničnog bola u zglobovima… A može biti i posledica poremećaja funkcije nekih endokrinih žlezda i psihofizičke opterećenosti.

UZROCI GOJAZNOSTI

Gojaznost je nekada uslovljena genetskim poremećajima, ali je najčešće uzrokuje prekomeran unos nezdrave hrane udružen sa fizičkom neaktivnošću. Upravo taj disbalans između potreba organizma i energetske potrošnje dovodi do gomilanja kilograma.

KAKO DO MANJE KILOGRAMA?

Smanjite energetski unos! Hranu rasporedite u 4-6 manja obroka tokom dana. Jedite lagano jer se osećaj sitosti zadovoljava nakon 20 minuta od početka njenog uzimanja. Eliminišite prazne kalorije, a nezdravu hranu zamenite posnim mesom, ribom, svežim voćem i povrćem. Iskoristite supermoći biljnih vlakana! Vare se sporije od ugljenih hidrata te sprečavaju napade gladi između obroka i prejedanje. Na istom pricipu funkcioniše Appetite control zato što sadrži glukomanan, vlakno iz korena biljke konjac. On u prisustvu vode bubri formirajući gelastu strukturu što doprinosi osećaju sitosti tokom dužeg vremenskog perioda.

Povećajte energetsku potrošnju! Ili – više kretanja, manje sedenja! Lift zamenite stepenicama, vožnju gradskim prevozom biciklom ili pešačenjem, budite fizički aktivni u kući, bašti, fitnes klubu – sve se računa i sve je važno.

Psihoterapija! Od čega se branimo, koju prazninu ispunjavamo, koju emocionalnu glad utoljavamo hranom? Suštinski razlozi preteranog unosa hrane leže duboko u nama, a bez njihovog razumevanja dijete su osuđene na neuspeh.

Verujete li da ćete uspeti da izađete iz začaranog kruga gojaznosti, u pravu ste. Nadamo se da će vam naši putokazi pomoći na putu do zdrave težine i pobedničkog osmeha.