Nijedna dijeta ne može da parira zdravoj i umerenoj ishrani. Ali mnogi baš u njima traže rešenje za problem viška kilograma bez razmišljanja o posledicama koje mogu ostaviti na zdravlje.

Za optimalnu težinu neophodan je balans unosa hrane i potrošnje energije. Ako su energetske potrebe organizma manje od broja kalorija unetih hranom i pićem, višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Proces u telu kojim se kalorije iz hrane pretvaraju u energiju i koji utiče na način potrošnje te energije zove se metabolizam. Na metabolizam deluju neki faktori mimo našeg uticaja. Pa se tako sa godinama metabolizam usporava, muškarci generalno imaju brži metabolizam od žena, a nekima je brži metabolizam genetski poklon. Ali ishrana, vežbanje, odmor, reakcija na stres takođe utiču na brzinu metabolizma, a zavise od nas.

ISHRANA

Preskakanje obroka i duži intervali između njih usporavaju metabolizam. Baš zbog toga su redovni obroci imperativ i to češći, a količinski manji. Neke od namirnica koje ubrzavaju metabolizam su mahunarke koje uz to snižavaju nivo holesterola i štite od mnogih bolesti, zatim integralne žitarice, bademi, voda, zeleni čaj, citrusi – sveži ili isceđeni, začini – cimet, kurkuma, čili, đumbir… Zelena kafa je dodatak ishrani koji podržava vaš trud do željene linije. Naime, hlorogene kiseline iz ekstrakta zelene kafe ograničavaju otpuštanje glukoze u cirkulaciju čime se povećava sagorevanje masti kao izvora energije. Na taj način se gubi masno tkivo u organizmu i dolazi do mršavljenja, ali i do smanjenja faktora rizika za oboljenja uslovljena gojaznošću.

VEŽBANJE

Smanjenje kilograma zahteva povećanje fizičke aktivnosti. Jer veća aktivnost znači i veću potrošnju kalorija. Svaki trening koji pomaže formiranje mišića omogućava lakše mršavljenje jer mišići sagorevaju više kalorija nego masti. Intervalni trening odnosno naizmenično korišćenje intervala brže-sporije održava povećanu potrošnju kalorija sat vremena nakon završetka treninga. Važno je znati da što više kretanja, ali i obavljanje kućnih poslova, sređivanje bašte, pranje automobila ili igra sa kućnim ljubimcem doprinose većoj potrošnji kalorija.

ODMOR

I metabolizmu je posle aktivnog dana potreban odmor pa je tokom noći najsporiji. To je razlog zašto večernji obrok ne treba da bude obilan. Šetnja nakon večere će vam pomoći da bolje spavate, ali i poboljšati probavu, smanjiti nalet insulina koji se događa nakon jela i ubrzati metabolizam. Kvalitetan san utiče na povećanje hormona koji pomaže razbijanje masnih ćelija i pretvara skladištene masnoće u energiju.

REAKCIJA NA STRES

Stres osujećuje plan mršavljenja. On stvara lažni osećaj gladi, povećava žudnju za slatkišima, masnom i kaloričnom hranom. Uz to, hormoni stresa adrenalin i kortizol usporavaju sposobnost organizma da sagoreva kalorije. Koliko god je moguće smanjite izloženost stresu ili preduzmite aktivne korake da promenite svoju reakciju na stres. Ako vam stres izaziva nedostatak vremena, odredite prioritete ili podelite obaveze, ako vas iritira saobraćajna gužva, krenite ranije na posao, naučite da predahnete, usporite, planirajte vreme za aktivnosti koje vas opuštaju…

Mršavljenje treba da bude put, ne cilj. Put promene životnog stila, odnosa prema hrani, ali i svojim emocijama. Pokušali smo da vam damo neke smernice. Sve ostalo zavisi od vas!