Ni oni što nisu ljubitelji jeseni, ne mogu joj osporiti bogatstvo ukusa i boja. Ishrana u skladu sa sezonom je prirodan izbor, a jesen ima mnogo toga da ponudi.

Bundeva je ukusna, lako probavljiva, nutritivno bogata namirnica. Njena narandžasta boja sugeriše da je izvor beta karotena, jakog antioksidansa koji ima zaštitnu ulogu. Lako zasiti i ima malo kalorija pa je idealna namirnica ako ste na dijeti. Doprinosi smanjenju holesterola. Od nje možete napraviti masku za lice. A tu su i semenke koje obiluju cinkom, mineralom neophodnim za aktivan imunitet.

Dunja ima samo jednu manu – u sirovom stanju ima opor ukus, tvrda je i suva, pa je ne možemo ubrati i zagristi. Ali kako samo miriše. Sadrži obilje vitamina C i minerale: natrijum, kalijum, bakar, cink, gvožđe. Dunje su odlična terapija za uporne dijareje.

Jabuka se smatra kraljicom voća zbog obilja vitamina, minerala i biljnih vlakana. Može se jesti sirova, kuvana, pasirana, pečena, ali ipak u svežem stanju ima najviše lekovitih i korisnih materija. Sadrži pektin koji stvara duži osećaj sitosti zbog čega je efikasna podrška mršavljenju.

Kesten je pravi suvenir jeseni, a miris pečenog kestena jedna od prvih asocijacija na ovo godišnje doba. Bogat je skrobom, a siromašan mastima što ga čini namirnicom idealnom za mršavljenje. Ne sadrži gluten. Kesten je izvor minerala kalijuma i gvožđa, kao i vitamina A, C i B kompleksa.

Kruška je odličan izvor dijetetskih vlakana koji lekovito deluju na probavni sistem, ali i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi. Sadrži mineral bor koji izrazito podiže nivo hormona koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju.

Šipak ili divlja ruža lekovitost duguje svom sastavu: obilju vitamina C, kompleksu B vitamina, provitaminu A, kalijumu, fosforu, taninima, flavonoidima, pektinu… Semenke su izvor vitamina E. Od svežih plodova možete napraviti sok koji sadrži tri puta više antioksidanata nego zeleni čaj. U narodnoj medicini se koristi kao lek protiv gripa, anemije, probavnih smetnji.

Jesen nam daruje još i grožđe, kukuruz, kupus, spanać, cveklu… Plodna, zdrava, raznobojna – epiteti su koje jesen opravdano nosi. Obogatite svoju ishranu plodovima jeseni i uverite se u njihove blagodeti na zdravlje i vitalnost.