Nova godina je najposebniji trenutak za čitavu planetu. To je trenutak kada svi dišemo kao jedan i čekamo kraj jednog perioda, kako bismo započeli novi – nadamo se, bolji, lakši, staloženiji. Ovo je period kada svi malo “poludimo”, ali na to imamo pravo, jer oduvek je čovek davao značaja ritualima. Novogodišnje odluke nam često pomažu u tome da shvatimo šta smo radili loše, šta dobro i šta bismo želeli u narednom periodu. Pročitajte zašto je dobro imati novogodišnje odluke.

element5-digital-ZY7J02fmKqE-unsplash

Koje su najčešće novogodišnje odluke?

Iako svako ima svoj poseban spisak odluka, neke od njih se ponavljaju kod mnogih. Najčešća novogodišnja odluka je – Krećem u teretanu. Možda je 2020. pravo vreme da zapravo i krenemo 🙂 Odmah za njom tu je i novogodišnja odluka gubljenja kilograma. Ovo je veoma čest problem i u nekom trenutku života svi smo se suočili sa njim. I sami znate da je najvažnije da promenite način ishrane i ubacite fizičku aktivnost, ali i suplementi za mršavljenje mogu biti od pomoći.

Još jedna česta novogodišnja odluka je – Prestajem da pušim. Nije lako ostaviti pušenje, nemojte sebi stavljati previsoka očekivanja da od 1. januara nikada više nećete zapaliti cigaretu.

Novogodišnje rezolucije se neretko tiču i ličnog usavršavanja – putovati više, čitati više, naučiti novu tehniku, pronaći novi hobi. Sve ove odluke su sjajne i treba da ih uvrstite u svoju listu, ali i da napravite plan kako da ih se pridržavate.

Pripremite se za promenu

Ako već pravite novogodišnje odluke, pokušajte da one budu realne i ostvarive. Pripremite se na promenu, nemojte praviti velike i nagle promene, već radite to postepeno sa manjim izmenama u svakodnevnoj rutini.

Ne zaboravite da proslavite svaku malu pobedu, jer ćete na taj način ostati istrajni u ispunjavanju konačne novogodišnje odluke.

Postavite ciljeve koji vas motivišu

Određivanje ciljeva je bitno u svakom segmentu našeg života. Veoma često ljudi sebi postave ciljeve koji nisu za njih, već su ih samo “prepisali”. To je siguran način da brzo odustanete od samog cilja.

Vaš cilj mora da ima smisla za vas, da vama donosi benefit i da se odnosi konkretno na vas. To ćete najlakše učiniti tako što ćete razmišljati šta je to što želite, o čemu sanjate, čemu težite.

Ne pravite beskonačan spisak odluka

Ne možete sve da uradite odjednom i zato je u redu da se fokusirate samo na odluke koje su na vrhu prioriteta, kako biste mogli da ih i ostvarite. Najbolje bi bilo kada bismo mogli da odjednom naučimo deset novih stvari, izbacimo pet loših navika, ali mi nismo superheroji i sasvim je u redu da i dalje imamo mane, ali da radimo na njima.

Mnogo je bolje da ispunite jednu rezoluciju, nego da se borite sa pet u isto vreme i da ne ispunite nijednu od njih. Napravite listu odluka, pa onda krenite da skraćujete spisak tek kada dobro razmislite koje odluke su vam najvažnije za narednu godinu.

Recite drugima za vaše odluke

Ovo je sjajan način da svoje odluke ostvarite, jer kada kažete drugim ljudima, onda i oni ovo očekuju od vas, a ne samo vi. Ovako ćete povećati očekivanja, ali i učvrstiti mogućnost ostvarivanja odluka.

Podelite ovu informaciju sa najbližim prijateljima ili porodicom, sa onima koji su vam podrška, a ne sa onima koji bi se radovali vašem neuspehu.

Uživajte u novogodišnjim praznicima, a u januaru pravimo kontrolni da vidimo kako stojite sa novogodišnjim odlukama 🙂