Vitamini i minerali su neizostavna karika dobrog zdravlja. Jedan od ključnih minerala za normalan razvoj i metabolizam je jod. Iako njegov značaj često zaboravimo, pravilno funkcionisanje našeg organizma nije moguće bez joda.

RAST I RAZVOJ

Jod je jedan od esencijalnih minerala za pravilan fizički i mentalni razvoj. Zaslužan je za stvaranje novih nervnih ćelija, njihovo grananje i povezivanje. Zato bi o unosu dovoljne količine joda naročito trebalo da se staraju trudnice već na početku svoje trudnoće.

ŠTITNA ŽLEZDA

Jod je od izuzetnog značaja za funkciju štitne žlezde. Oko 60% ukupne količine joda u organizmu nalazi se upravo u njoj. Ova žlezda luči tiroksin i tironin, tiroidne hormone koji utiču na većinu metaboličkih procesa i time pospešuju rast i razvoj organizma. A njihova sinteza nemoguća je bez joda.

ODBRANA OD INFEKCIJA

Ostarele, izmenjene i zaražene ćelije predstavljaju opasnost po organizam. Jod pomaže u odbrani od infekcija, tako što podstiče odumiranje štetnih ćelija. Dobro je to imati na umu u ovim promenljivim jesenjim danima, zar ne?

KAKO PRIMETITI DA VAM NEDOSTAJE JOD?

Pored toga što njegov manjak remeti pravilan rad štitne žlezde, nedostatak joda može se manifestovati u obliku depresije, povećanja telesne težine, gušavosti, suve kože, umora, grčenja mišića ili zatvora.

NAMIRNICE BOGATE JODOM

Naše telo ne proizvodi jod, već ga moramo unositi hranom. A to je prilično jednostavno. Budući da nam je uvek nadohvat ruke i da bez nje ne bismo mogli napraviti ukusno jelo, kuhinjska jodirana so jeste jedan od najdostupnijih izvora joda. Pored nje, namirinice koje nam takođe mogu obezbediti dovoljnu količinu ovog vrlo važnog mineral su alge, školjke, morska riba poput sardine, tune, lososa. A, ko ne pije mleko ili ne jede jaja, u svoju ishranu trebalo bi da uključi banane, brusnicu, maline, krompir i pasulj.

Termičkom obradom namirice mogu izgubiti i do 58% joda. Ako niste sigurni da li ga unosite u dovoljnoj količini, voda koja sadrži prirodno rastvoren jod može biti rešenje vaše nedoumice. A tu je i Strong Nature dodatak ishrani Tiroid formula koji će nadomestiti deficit ovog važnog mikroelementa.

Odraslom čoveku je dnevno potrebno 150-200 mikrograma joda. To je mala količina koja daje nemerljiv doprinos zdravlju i optimalnoj funkciji našeg organizma u celini.