Ovo leto nije donelo vrućine, kao što je to bilo prethodnih godina, ali sredinom avgusta se zaređalo par vrelih dana, pa smo želeli da posavetujemo ljubitelje fizičkih aktivnosti kako da prilagode svoj trening temperaturi napolju.

gesina-kunkel-ISmHh0Ip1BA-unsplash

Visoko intenzivni treninzi ovih dana mogu biti neprijatni za vaše telo i mogu mu naškoditi. Problemi koji se najčešće javljaju su problemi sa cirkulacijom, opekotine od sunca ako vežbate napolju, ili ujedi insekata, koji znaju biti opasniji nego što očekujemo.

Treniranje napolju je odlično, jer je povoljno, na prirodnom ste vazduhu, a ne pod klimom, ali ako je temperatura visoka, a vi radite jak kardio trening, može se desiti da vam se telo pregreje, a srce kuca prebrzo. To ne bi trebalo da dozvolite.

Potražite hladovinu

Ukoliko ste ljubitelj trčanja ili joge na otvorenom, onda pre treninga potražite hladovinu ili šumu kroz koju možete trčati, kako ne biste dobili sunčanicu. Isto važi i za ljubitelje vožnje biciklom – maksimalno se trudite da izbegavate direktno sunce dok radite kardio vežbe.

Što veća hladovina, to bolje, jer se brzo može desiti da se sunce pomeri i vaše doskorašnje mesto u senci postane izloženo suncu.

Vežbajte ujutru ili uveče

Savet koji se sam nameće je da ne vežbate u popodnevnim satima kada je najveća vrućina. Jutarnje vežbe vam mogu dati energiju za ceo dan, a temperatura napolju je prijatna, te se telo neće pregrejati.

Ukoliko, ipak, volite da odspavate ujutru, onda je najbolje da trening sačeka zalazak sunca. Osim toga, u ovom periodu u toku dana je mnogo manje UV zračenje. Ukoliko želite dodatnu zaštitu od UV zračenja, preporučujemo BetaTen Protekt kaspule – pije se jedna kapsula dnevno uz obrok, a štiti vas od štetnih zračenja tokom celog dana.

Koristite sprej protiv komaraca

Ujedi komaraca i drugih insekata mogu biti opasni, posebno u poslednje vreme kada sve veći broj ljudi dobija alergiju na insekte. Kako biste izbegli ujede, nesnosan svrab i otekline od ujeda, sprejevi su odlično rešenje.

Tokom vrelih dana brojnost insekata je povećana, pa je zaštita od njih zaista neophodna. Ukoliko vežbate na otvorenom, obavezno naprskajte i odeću, ali i prostirku, kako biste maksimalno smanjili šasnu od ujeda 🙂

Odeća treba da bude funkcionalna

Mnogi od nas vole da se obuku lepo za trening, ali tokom treniranja napolju leti važno je da više obratite pažnju na funkcionalnost odeće. Ako još pored toga i dobro izgleda, onda odlično!

Odeća treba da bude od laganih materijala, onih koji redukuju znojenje. Takođe, bolje je da odeća bude uska, kako biste maksimalno smanjili trenje tokom većih temperatura i na taj način smanjili znojenje. Njabolje bi bilo da pokrijete što veću površinu tela, jer tako smanjujete mogućnost od ujeda insekata i od štetnih zračenja.

Važno je zaštiti glavu od sunca. Kačket je odlično rešenje, jer dobro štiti i glavu i predeo oko očiju, a udoban je, odnosno, stoji čvrsto.

Hladite se vodom

Obavezno uzimajte vodu tokom treninga, nemojte čekati kraj. Na ovaj način sprečavate dehidrataciju tela, ali i njegovo pregrevanje. Tokom treninga gubimo minerale, koje moramo da nadoknadimo unosom tečnosti. Gubitak minerala utiče na funkcionisanje mišića, te ukoliko ih izgubite previše, jedan od simptoma će biti veća upala i grčevi u mišićima.

Ukoliko vam smeta da pijete vodu tokom samog treninga, onda popijte veće količine pre treninga, kako biste izgubili što manje minerala iz tela.