Razmišljaj pozitivno – nekad se čini tako teškim.

To nije lako učiniti kad preživljavate globalnu pandemiju, strahujete za svoje bližnje, od gubitka posla ili trpite predugačak nalet loših vesti. Ali, istina je da treba zaustaviti negativne misli, kako biste sačuvali zdrav razum.

Već mesecima se svi nalazimo u stanju opreza i moramo konstantno da budemo spremni na loše vesti, što svima pada psihički teško. U tim trenucima, imamo tendenciju da se fokusiramo na negativne stvari koje nas okružuju i da sve vidimo tim očima. Potrudite se da prebacite fokus na pozitivnije stvari, ili bar one koje vas opuštaju. Znamo, lakše reći nego učiniti, ali nije nemoguće učiniti.

Razdvojite činjenice od loših misli

Stvarnost je trenutno teška i činjenica je da ima više loših vesti. Ali, ono što možemo da uradimo je da ne zamišljamo najgore scenarije koji se nisu još dogodili, i da bar na taj način damo umu malo odmora. Važno je da negativan nalet prepoznate odmah i da ga zaustavite.

Negativne misli mogu da dovedu do toga da nam se čini da je situacija u kojoj se nalazimo gora nego što zaista jeste. Probajte da objektivno sagledate stvari i razmislite kako biste posavetovali prijatelja koji se nalazi u ovakvoj situaciji. Na taj način ćete uzeti objektivniji pristup.

Racionalizacija

Jasno je da pozitivnim mislima nećete promeniti lošu realnu situaciju koja vam se dogodila. Ono što možete da učinite je da racionalizujete svoje negativne misli.

Zašto tako reagujete, da li je to jedini način na koji možete da reagujete na određenu situaciju, da li biste mogli da je sagledate iz drugog ugla?

Nekada to neće biti moguće, ali važno je da uklonite neracionalne negativne misli. Ne da bežite od njih, već da ih racionalizujete.

Tražite informacije iz pouzdanih izvora

Loših vesti na internetu i u medijima ima na pregršt. Mnogi mediji traže loše vesti i crnu hroniku, kako bi doprineli atmosferi straha. Lažnih vesti, takođe, na sve strane. Posebno u kriznim periodima, kao što je ovaj sada. O situaciji o korona virusu informišite se preko medija kojima verujete, a ne putem svih koji postoje.

Ne dovodite sebe u situaciju da bespotrebno povećavate anksioznost, lažnim i preuvilačnim vestima. Takođe, potpuno je u redu da izbegavate detaljne novosti u vezi sa epidemijom, dovoljno je da budete informisani o statusu epidemije u zemlji i kakve mere je država propisala.

Podstaknite pozitivne emocije

Nekada su jednostavna rešenja najbolja. Probajte da radite ono što vas inače čini srećnim. Ovo je period kad mnogi uživaju u prazničnim filmovima, jer im bude lepe emocije.

Za vas to ne moraju biti filmovi, može biti kuvanje, šetnja, lagane vežbe poput joge, čitanje knjiga koje volite, pisanje, slikanje… Bilo kakva aktivnost koja će u vama probuditi pozitivnu energiju i dati vam novi elan za naredne dane.

Ovo su trenuci kada, pored imuniteta, moramo da se fokusiramo i na mentalno zdravlje. U kriznim periodima je najvažnije da ne paničimo, a to ćemo uspeti samo ako mozak dovoljno dobro istreniramo da reaguje racionalno.

U komentarima na FB stranici nam pišite kako se vi motivišete ovih dana i kako uspevate da zaustavite negativne misli.