Razvalačanje tokom praznika je bilo divno, je l’ da? Znamo, ali, ipak, moramo da se vratimo na posao, povratimo radni elan i motivaciju. Kako to učiniti posle više dana gledanja filmova, uživanja u hrani i odmoru? Evo kako.

cowomen-hz-6prUpVss-unsplash

Spisak za posao

Ako ste još uvek na odmoru, imamo jedan savet koji će vam pomoći da se pripremite za prvi radni dan. Dok još lenčarite, pokušajte malim koracima da se vratite u dnevnu rutinu tako što ćete poslednjeg dana odmora zapisivati šta sve treba da uradite kada se vratite kući. Tako će vam ovi zadaci ulaziti u podsvest i stvarati obavezu o kojoj polako treba da počnete da razmišljate.

Takođe, bilo bi dobro pre samog odmora napraviti osnovni spisak obaveza koji će vas sačekati kad se vratite i nećete imati osećaj – nemam pojma šta sada treba da radim. Imaćete papirić koji će vam pomoći oko ovog pitanja. Nemojte se zavaravati da ćete se setiti neke sitnice koju je bilo potrebno odraditi, nakon 10 dana odmora. Najveća je mogućnost da se nećete setiti.

Vratite se bar dan ranije

Vraćanje kući nekoliko sati pre prvog radnog dana, posle duže pauze, može biti stresno za vas. Potrebno je da se priviknete na staro okruženje, na svakodnevni ritam, a to se neće desiti ako napravite nagli presek.

Potrebno vam je slobodno vreme koje će vaš mozak pripremiti na novu organizaciju dana koja podrazumeva izvršavanje radnih zadataka i drugih obaveza. Verovatno ćete morati da odradite mnoge kućne poslove, poput pranja veša, raspakivanja i slaganja garderobe. Prođite kroz mejlove ili zadatke koje ste obavljali na poslu pre nego što ste otišli na odmor, to će vam pomoći da naredni dan prođe sa manje stresa.

Popravite fokus

Kako biste uspeli da rešite glavne zadatke, a da se ne osećate preopterećeno prvih dana nakon odmora, jedini dobar savet je da idete korak po korak. Iako je pred vama gomila posla, razgrnućete je samo ako sklanjate stvar po stvar.

Ukoliko imate problema sa koncentracijom, dobar pomoćnik mogu biti suplementi, poput Koenzima, koji poboljšava fokus.

Odvojite vreme svakog dana kada ćete se posvetiti sebi, posvetite se nečemu što volite i što vas opušta, jer ćete tako podstaći organizam na veći fokus. Ukoliko nemate pun sat da se posvetite jogi, meditaciji ili nečem trećem, raspračajte svoje odmore na manje – na primer, 3 puta po 20 minuta u toku dana. Nekada će vam više prijati nekoliko manjih odmora u toku dana nego jedan veći.

Dovoljno odmorite

Svi ovi saveti mogu zvučati tako da vam govorimo da nije dobro biti opušten na odmoru. Ali ne, to nije naša poruka. Kada ste na odmoru, budite na odmoru – ne razmišljajte o poslu i šta treba da uradite. Važno je samo da se ne ulenjite previše.

To ćete uraditi ne tako što ćete na odmoru raditi za posao, već ćete raditi stvari koje volite, biti aktivni, možda čak i trenirati ukoliko vam je to strast. Ako se adrenalinski zavisnik, obavezno idite u prirodu na odmor. Zip line i slične aktivnosti mogu biti veoma zabavne i mogu vam podići entuizijazam za rad kada se vratite na posao.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od pomoći, pišite nam kako se vi vraćate u radnu formu.