Znojenje je neprijatna pojava, posebno tokom leta, kada teško da možemo da ga izbegnemo zbog visokih temperatura. Tada nas je sramota ako nam se na odeći vide krugovi od znoja, ili brinemo da drugi ljudi osećaju naš znoj, a ne možemo da ga sprečimo.

Pre svega, važno je da znate da je znojenje dobra stvar, odnosno, da se na taj način telo oslobađa toksina i prirodno hladi od prekomerne spoljne vrućine. Svakako nije moguće ni zdrav potpuno ukloniti znojenje, ali možete uticati da ono ne bude prekomerno. Evo nekoliko saveta kako.

strongnature

Smanjite unos kofeina

Topla kafa povećava mogućnost znojenja u toku dana. Kofein stimuliše vaš nervni sistem, koji aktivira znojne žlezde, pa što više kafe popijete, to ćete se više znojiti u toku dana.

Samo toplota kafe dodatno povećava temperaturu vašeg tela, koje počinje da se znoji kako bi se ohladilo. Ukoliko ne možete da se rešite kafe i volite da je popijete ujutru, onda predlažemo da tokom leta zamenite toplu za hladnu kafu.

Unos vode će sprečiti prekomerno znojenje

Unos tečnosti smanjuje temperaturu tela, pa ono nema potrebe da se hladi iznutra, odnosno, da se znoji. Preporučujemo da ta tečnost bude voda, jer će vam ona pomoći da izbacite toksine putem mokrenja. Ipak, ako vam voda nije pri ruci, važno je samo da konzumirate tečnost, kako bi temperatura tela bila na nižem nivou.

Sok od paradajza je odličan za redukciju znojenja, jer je pun antioksidanata koji prijaju vašem telu.

Osim toga, znojenje će se redukovati i smanjenjem telesne težine, u čemu vam može pomoći Strong Nature Zelena kafa.

Krompir

Ovo je starinski savet za koji zapravo mnogi ne znaju. Isecite krompir na listiće i utrljajte kolutiće ispod pazuha. Ostavite nekoliko minuta i stavite dezodrans. Ovaj metod se takođe može primeniti na vratu, stopalima i slično.

Smanjite unos ljute hrane

Ljuta hrana kao i kofein aktivira znojne ćelije u organizmu. Ovo se dešava iz dva razloga. Konzumiranje ljute hrane može prevariti vaš organizam da on oseća da je pod stresom ili da proživljava mini traumu. Na ovaj način povećava se znojenje izazvano stresom.

Drugi razlog što ljuta hrana proizvodi znojenje je što šalje poruku telu da je ono pregrejano nakon unosa iste, i telo prirodno počne da se hladi.

S obzirom na to da ljuta hrana izaziva znojenje dvojako, najbolje bi bilo izbegavati je tokom leta.

Rešite se dlačica na delovima na kojima se znojite

Znoj se skuplja u dlaci, što dovodi i do širenja bakterija, što dalje stvara neprijatan miris. Depiliranje i brijanje će pomoći da se lakše rešite znoja, koji se neće nakupljati na dlačicama i ostajati na vašem telu, već ćete ga se lakše osloboditi.

Kada vazduh dopire do kože, on hladi znojne žlezde, snižava temperaturu i sprečava nakupljanje bakterija.