Bez sna je nemoguće živeti. On je potreba našeg organizma baš kao hrana i voda. Redovan i kvalitetan san ne samo da briše umor sa lica, već poboljšava raspoloženje, pamćenje, koncentraciju, imunitet. Mnogi stresori izazivaju teškoće sa spavanjem. Starenje takođe. Ali i promena mesta boravka, nezdrave navike pred odlazak u krevet, godišnja doba odnosno količina dnevnog svetla. Bez obzira na uzrok poremećaja spavanja, Deep Sleep Melatonin je efikasno rešenje. Zato što sadrži melatonin i suvi ekstrakt cveta pasiflore.

MELATONIN – ČUVAR SNA

Za dobar san neophodan je normalan nivo melatonina. Melatonin je hormon koji reguliše san i budno stanje. Najviše se stvara u organizmu dece zbog čega ona najduže spavaju. Njegova količina varira tokom dana. Proizvodnja melatonina počinje u 8h ujutru u manjim količinama, a svoj maksimum dostiže od ponoći do 4h ujutru. Čak 70% melatonina se proizvodi noću zbog čega se zove i hormon tame. Stvara se tako što se aminokiselina triptofan koju unesemo putem hrane pod uticajem svetlosti u organizmu pretvara u serotonin koji je neophodan za proizvodnju melatonina noću. Mesta za dilemu nema – boravak na otvorenom, na dnevnom svetlu neophodan je za dobar san. Veštačko osvetljenje i svetlo iz elektronskih uređaja blokiraju enzime koji serotonin prevode u melatonin.

Dugotrajna nesanica povećava nivo kortizola, hormona stresa u krvi. On je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Osim toga, podstiče razgradnju kolagena zaslužnog za elastičnost kože, pa je prevremeno starenje ogledalo neprospavanih noći.

SAVETI ZA DOBAR SAN

Loše navike zamenite dobrim – izbegavajte kofein, nikotin, alkohol, kasnu večeru… Osmislite opuštajuće rituale pred spavanje koji će vas umiriti i opustiti – topla kupka, vežbe disanja, šolja mleka ili čaja od lipe, čitanje, relaksacija uz muziku.

Uvek idite na spavanje u isto vreme – Kasniji odlazak u krevet i kasnije jutarnje ustajanje tokom vikenda stvaraju efekat sličan sindromu promene vremenske zone (džetleg). Dozvolite sebi najviše sat vremena odstupanja u odnosu na satnicu tokom radne nedelje.

Namirnice bogate esencijalnom aminokiselinom triptofanom – mleko, sir, jaja, orasi, bademi, govedina, ćuretina, losos, višnje…

Budite aktivni – Ako umorite telo i naučite kako da umirite um na kraju dana, spavanje vam neće biti izazov. Odmorićete se i biti spremni za novi dan.

Želimo vam da spavate kvalitetnim snom i iskoristite svaki budan trenutak na najbolji način!