Tokom trajanja izolacije naučili smo da mesimo hleb, kiflice mekane kao pamuk, domaće pizze i slične đakonije fantastičnog ukusa. Bilo je neminovno da ćemo zaraditi neki kilogram viška. Neko je imao sreće da to budu samo jedan ili dva kilograma, a neko se malo više zaneo. Mi smo ovi drugi.

Bilo kako bilo, ništa nije strašno, sve može da se vrati na staro ako se malo potrudimo. A evo i kako.

Fizička aktivnost

S obzirom na to da je sada zabrana kretanja ukinuta, konačno možemo da malo duže prošetamo, vozimo bicikl ili trčimo po stazi. Iako smo to mogli i inače do 18h časova, mnogi su u to vreme radili, a psihološki pritisak da morate u određeno vreme da se vratite kući je veliki. Zbog toga je razumljivo da ste išli linijom manjeg otpora i ostajali kod kuće.

Ako niste ništa trenirali u stanu, onda je najbolje da na početku krenete u lagane šetnje. Ne opterećujte mišiće previše, jer će za njih i duga šetnja biti poduhvat. Fizička aktivnost je jedna od ključnih stvari kada treba da izgubite kilograme. Ona pomaže telu da sagoreva masne naslage, jača mišiće i održava naš duh. Ova poslednja stavka je isto veoma važna kao i telesna transformacija. Naše emotivno stanje može mnogo uticati na konačan ishod po pitanju kilograma.

Ukoliko ste ipak bili malo vredniji i radili svoj trening kod kuće, sada možete da trening pojačate. U redu je ukoliko vam se još uvek ne ide u fitnes centar, virus je ipak i dalje prisutan, a postoje mnogi treninzi koji ne zahtevaju zatvoren prostor. Vožnja biciklom je dobar izbor fizičke aktivnosti, podstičete rad mišića nogu, stomačnih mišića, kao i mišića zadnjice.

Ukoliko, ipak, najviše volite trening snage, a ne želite u teretanu, jedina opcija pored stana su parkovi sa spravama ili organizovani treninzi na otvorenom. U slučaju organizovanog treninga na otvorenom, svako ima svoje sprave – trake opterećenja, tegiće i slično.

Redukcija ishrane

Ukoliko želite da se rešite kilograma, zaboravite na većinu stvari koje ste jeli u izolaciji. Slatkiši, gazirani sokovi, obroci koji podrazumevaju velike količine testa od belog brašna i kvasca. Sada je vreme da napravite potpuno drugačiji plan ishrane i smanjite apetit. U ovome može pomoći i Zelena kafa, ako ne možete sami da se suzdržite od tzv. nezdravih proizvoda.

Prvi savet je da izbacite slatkiše i grickalice iz kuće. Ako vam se baš jedu, kupujte ih u malim količinama. Ne ostavljajte ih u ormarićima u kuhinji, jer će vam tako teže biti da se oduprete. Na sto stavite korpu sa svežim voćem. Kada sledeći put dobijete želju za slatkim, šta mislite, da li ćete pre otići do prodavnice da kupite čokoladu ili ćete pojesti bananu i maline koje imate kod kuće? Zbog toga je važno da se rešite zaliha nezdrave hrane.

Važno je da u ishranu uvedete velike količine svežeg voća i povrća, kao i sve vrste mesa. Izbegavajte beli hleb u što većoj meri, kao i sokove, bilo gazirane, bilo negazirane. Hleb od brašna od celog zrna možete sami napraviti, a možete ih kupiti u pekarama ili bolje snadbevenim prodavnicama. Ovaj savet se odnosi i na testeninu. Ako ih volite, kupite one koje nisu od belog brašna, već od heljdinog, ovsenog, ražanog, speltinog ili onog koje najviše volite.

Dakle, cela filozofija mršavljenja se svodi na dve stvari – smanjenje unosa kalorija i fizička aktivnost. Strong Nature preprati za mršavljenje će biti vaš saveznik, jer će vam pomoći da se želja za hranom smanji. To je ono što je svima na početku najteže – odupreti se nezdravoj hrani punoj šećera.

Srećno!