Leto je stiglo i donelo želju za morem, haljinama, ali i preplanulim telom. Kako tokom zime i proleća nismo imali priliku da se sunčamo, naša koža je leto dočekala bela i nespremna za sunce. I šta sad? Većina devojaka i momaka se odluči na to da ode u solarijum nekoliko puta pre odlaska na plažu ili bazen. Mi to razumemo, ali je neophodno da se štitite od UV zračenja. Evo kako da se pripremite za sunčanje u solarijumu i kako da se zaštitie.

beach-bikini-caucasian-825776

Kada dođete u solarijum posavetujte se stručnim licima koliko minuta je dovoljno da se sunčate. Ako vam je koža bela i osetljiva, poslušajte savet i ne sunčajte se duže od 3-4 minuta. Potrebno je da imate strpljenja ukoliko želite lep preplanuli ten, jer ćete drugačije samo izgoreti, a koža će biti trajno oštećena.

Kako da se zaštite od UV zračenja?

Sunčanje u solarijumu, kao i na suncu, nesumnjivo dovodi i do UV zračenja. Ono je štetno za našu kožu, ona ne podnosi dobro ovo vrstu zračenja, pa je potrebno zaštititi je. Kada smo na moru ili bazenu, najčešće se štitimo raznim kremama za sunčanje. Ono što je dobra vest je da možete popiti kapsulu, odnosno suplement, koji vašoj koži vraća vitalnost i štiti je od negativnog zračenja.

To su BetaTen protekt kapsule.

Kada idemo u solarijum, nije preporučljivo mazati se pre tretmana kremama sa zaštitinim faktorom. Tako samo umanjujete rezultat sunčanja, a ne doprinosite koži. Zbog toga je idealno rešenje popiti jednu kapsulu dnevno uz obrok i mirno otići na potamljivanje.

Kada se tuširati?

Nemojte se tuširati neposredno pre solarijuma, kao ni odmah posle. Ukoliko se istuširate neposredno pre, sapun i voda će pokupiti masti sa kože koje su vam potrebne dok tamnite, kako koža ne bi izgubila hidrantnost. Dakle, tuširanje ostavite za posle.

Kada izađete iz solarijuma to ne znači da je vaša koža završila proces tamnjenja. Tuširajte se tek nakon dva sata od vraćanja iz solarijuma. Kada se istuširate namažite bogato hidrantnu kremu kako biste koži vratili elastičnost. Osim toga, potrebno je da pijete i veliku kočilinu vode, kako biste bili sigurni da vam je koža hidrirana.

Tuširajte se hladnijom vodom.

Šta da izbegavate?

Potrudite se da pre solarijuma skinete šminku, sav nakit, dezodorans i ostale mirišljave dodatke. Sunčanje sa puderom nije higijenski, a osim toga vrlo lako može dovesti do šarenila u licu i fleka koje kasnije morate mnogo da se potrudite da skinete.

Ukoliko imate jako osetljivu i belu kožu za vas se ne preporučuje korišćenje solarijuma i najbolje bi bilo da ga izbegavate. Izbegavajte izlaganje većih mladeža solarijumu, prekrijte ih debljim flasterom, jer oni privlače UV zrake.

Ukoliko se inače ne sunčate nagi, ne bi trebalo ni da budete u solarijumu goli. Bradavice su veoma osetljive na UV zrake, pa bi bilo dobro da ih prekrijete dok se sunčate.

Ako se ove godine prvi put sunčate u solarijumu, preporuka je da ono ne traje duže od 5-6 minuta. Kasnije možete postepeno povećavati boravak unutra.

Znamo koliko volite preplanuli ten – pa predlažemo da preduzmete maksimalne mere predostrožnosti prilikom sunčanja u solarijumu, kako biste maksimalno smanjili negativne efekte.