Leto je savršeni period da ceo dan provedemo napolju, upijamo prirodu, uživamo u fizičkim aktivnostima i mogućnostima koje nam ono nudi. Takođe, ovo je odličan način da na prirodan način steknete vitamin D. Međutim, ono što iz godine u godinu čujemo je da se indeks UV zračenja povećava i da možemo da dobijemo ozbiljna oboljenja ukoliko provodimo previše vremena na jakom suncu. Postoje načini kako da se zaštite od neželjenog zračenja, a u daljem tekstu pročitajte i koji su to.

UV zraci su dokazano štetni, a naučnici su mnogo puta pronašli direktnu vezu između raka kože i velike izloženosti UV zračenju. Ovi zraci su nevidljivi, ali dolaze od sunca, solarijuma i lampi. Ono što mnogi zanemaruju je da se štite od UV zraka tokom cele godine, ne samo preko leta. Oni mogu doći do vas i tokom oblačnih dana, posebno na moru, gde se reflektuju od vodu, ali i tokom zime kada se reflektuju od sneg. Generalno, preporuka je da ako je indeks zračenja veći od 3, izlaganje suncu treba maksimalno smanjiti.

Zaštita odećom

Za decu je preporuka da nose odeću na duge rukave, ukoliko je moguće. Ženama se preporučuje da nose duge suknje ili haljine, koje im omogućavaju rashlađivanje i zaštitu. Ono što ne bi trebalo da radite je da nosite mokru majicu na sebi, jer takva majica daje mnogo manje zaštite od suve. Takođe, često leti nosimo svetle boje jer nam više prijaju, ali one propuštaju više UV zraka, dok tamnija odeća propušta manje.

Postoji i sertifikovana odeća koja je namenski napravljena za zaštitu od UV zraka, pa takvu možete potražiti pre odlaska na more ili planinu.

Kapa glavu čuva

Stara poslovica, ali veoma aktuelna danas. Najbolje je da nosite šešir koji vas štiti sa svih strana – lice, uši i leđa. Znamo da takav šešir mnogima nije praktičan, pa možete nositi i kačket ili manje šeširiće. Važno je da gledate da izbegavate direktno sunce, a da propratni aksesoari dodaju još malo zaštite.

Hladovina

Uvek tražite hladovinu. Nije važno da li je prirodna ili od suncobrana, ali ne idite mišlju da što pre pocrnite. Kada koža izgori nema nazad. Ona je već oštećena u tom trenutku i samo možete da radite na bržem oporavku, ali šteta neće biti obrisana.

Mazanje kremom je obavezno i u hladovini, sa šeširom i lepršavom odećom koja vas pokriva.

Kreme za sunčanje i suplementi

SPF kreme su postale obavezne za kretanje po gradu, a kamoli po plaži. Savet je da tražite one sa UVA i UVB zaštitom, a SPF da bude preko 20. Kremu nikada ne treba da potpuno utrljate, već da je namažete tako da ona malo ostane na koži, kako bi mogla da deluje.

Kreme za sunčanje najbolje funkcionišu uz suplementaciju za zaštitu kože. U našoj ponudi postoji BetaTen protekt, koji štiti kožu iznutra, od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Pored toga, uz ovaj suplement dobijate i finu boju, jer pospešuju proizvodnju melanina.

Bilo kako bilo, od sunca se treba zaštiti, ne samo sa jednom stvari, već najbolje u kombinaciji. 

Pišite nam šta vi radite na plaži, kako se štitite od sunca, i da li to radite i kada se vratite kući.