Da odmah na početku budemo jasni – anksioznost i stres su postali naši kućni prijatelji i ne postoji način da oni potpuno nestanu iz našeg života. Oni su odgovor tela na savremeni način života. Sa druge strane, nije svako pojavljivanje anksioznosti loše. Na taj način nam telo govori da smo možda u opasnosti. Takođe, uči nas da budemo bolje organizovani i da se pripremimo za važne događaje ili sastanke. Problem nastaje kada oni postaju naši svakodnevni “prijatelji”. Zato, pročitajte koji su to prirodni načini da umanjite stres i anksioznost pred spavanje – onda kada su najmanje poželjni.

Kako znamo da imamo anksioznost?

Organizam nam šalje signale da se nalazimo u opasnoj situaciji. Neki od simptoma su ubrzano kucanje srca, isprekidan dah, grč u stomaku, nemogućnost da se skoncetrišemo. Telo je neke događaje koji su vam se ranije dogodili prepoznalo kao opasne, i svaki sledeći put želi da ih blokira, kako ne biste ponovo došli u istu opasnost. 

Anksiozni napadi mogu biti blagi, poput osećaja leptirića u stomaku, ali i veoma intenzivni i prerasti u napad panike, česte noćne more i slično. Mogu se javiti i u bilo koje doba dana, a često nas najviše uznemiravaju kada želimo da spavamo, a oni nam ne dozvoljavaju.

Večernji trening

Iako mnogi fitnes treneri preporučuju jutarnji trening za najbolje rezultate, večernji trening će vas lepo izmoriti i otpustiti sav nakupljeni stres. Kardio trening će pospešiti proizvodnju serotonina i GABA kiseline, koja trenutno smanjuje nivo stresa u organizmu.

Naravno, kardio trening nije jedini tip treninga koji možete raditi, to može biti bilo koja fizička aktivnost koja vam odgovara, čak pilates i joga, koji imaju brojne benefite za mentalno zdravlje.

Ukoliko vas redovno muče problemi sa spavanjem, predlažemo i redovnu upotrebu Antistres formule noć. Sastav ovih kapsula je na potpuno prirodnoj bazi i sadrže gorepomenutu GABA kiselinu.

Potrudite se da spavaća soba bude dobro mesto za spavanje

Kada odvojite spavaću sobu kao sobu u kojoj se samo spava, organizam će naučiti da se opusti kada legne u krevet. Ne preporučuje se čitanje ili gledanje video sadržaja pred spavanje, to nas, u stvari, razbuđuje.

Izbegavanje alkohola, cigareta, kofeina i velikih obroka od velike je važnosti za dobar i miran san. Neki psihoterapeuti preporučuju metodu zapisivanja svih stvari koje su vas brinule tokom dana, neposredno pre spavanja. Odvojite pola sata, zapišite sve o čemu ste brinuli i nakon pola sata ostavite to u fioci za sutrašnji dan. Na taj način ste verbalizovali vaše brige, preneli ste ih u svet, ali ste napravili granicu, niste im dozvolili da okupiraju ceo dan ili celu noć.

Zamračivanje sobe i hladnija temperatura će pomoći telu da lakše utone u san, kao i tačno određivanje satnice kada idete na spavanje. 

Čaj od kamilice

Jedna vrlo konrektna preporuka. Poznato je da čaj od kamilice umiruje, pa se preporučuje pred spavanje. Opušta napete nerve i omogućava lakši san.

Naše bake i deke često su se lečili prirodnim lekovima, jer farmacija nije bila u toj meri razvijena i dostupna. Postoji nekoliko narodnih lekova koji su se održali i nakon ekspanzije farmacije, a čaj od kamilice je jedan od njih. Zasigurno je da će vam pomoći da se umirite kod blagih stanja anksioznosti ili trenutnog stresa.

Svaki od navedenih predloga za umanjenje anksioznosti će vam pomoći u nekoj meri. Ipak, ukoliko imate veće probleme sa spavanjem ili agresivnijim oblicima anksioznosti, poput napada panike ili noćnih mora, savet je da popričate sa stručnim licem, koje će vam dati precizan tretman.