Sunce se ne može izbeći, a to i nije preporučljivo. Zato što nam je sunčeva svetlost neophodna za zdravlje i energiju. Naša koža, zahvaljujući UV zračenju, proizvodi vitamin D koji jača imuni sistem, usporava proces starenja ćelija i neophodan je za apsorpciju kalcijuma i magnezijuma, minerala potrebnih za razvoj i zdravlje kostiju i zuba, pravilan rad srca, mišića i nervnog sistema. Sunce utiče na oslobađanje hormona sreće, serotonina, pa se većina ljudi oseća dobro i raspoloženo kada je sunčano. Kako bi i naša koža osetila blagodeti sunčevih zraka, treba je adekvatno pripremiti. 

NEGA

Prvi korak do lepe kože je njeno čišćenje, a voda nije dovoljna. Koristite blagi sapun, penu ili gel za čišćenje u koji možete dodati aktivni ugalj u prahu. Korisno je da uradite piling lica da biste se oslobodili odumrlih ćelija sa površine kože kako bi ona „prodisala”, ali i ravnomerno dobijala boju. Postoje i piling-kreme za telo, a može pomoći i trljanje kože grubljim peškirom nakon kupanja. Birajte kreme za lice koje su hidrantne i ne sadrže retinol. Zato što retinol pojačava dejstvo sunca što dovodi do crvenila, ljuštenja kože, fleka. 

ISHRANA I HIDRATACIJA

Sa dolaskom toplijih dana, poželjno je korigovati ishranu – izbegavati tešku i masnu hranu, a jelovnik obogatiti svežim voćem i povrćem koje će nadoknaditi vitamine i minerale koje smo potrošili tokom zime.

Važno je pojačati unos namirnica bogatih antioksidansima jer oni popravljaju oštećenja ćelija kože koje izaziva štetan spektar sunčevog zračenja.

Šargarepa, rotkvice, spanać, kelj, salata, krompir, alge neke su od namirnica koje sadrže antioksidans beta karoten. Ovaj prirodni „suncobran“ štiti kožu od oštećenja smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka.

Paradajz je glavni izvor likopena, a to su i šargarepa, špargla, crvene paprike, grejpfrut. Likopen usporava starenje kože i štiti je od štetnih efekata izlaganja suncu.

Ne treba zaboraviti ni na vitamin C (ima ga u jagodama, citrusima, brokoliju). UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože, razlažu elastin i kolagen i tako ubrzavaju proces njenog starenja. Vitamin C svojim moćnim antioksidansnim dejstvom neutrališe slobodne radikale, sprečava oštećenja, ali i regeneriše već oštećenu kožu.

Porast temperature povećava gubitak vode iz organizma. Nemojte čekati da osetite žeđ, već vodu unosite kontinuirano i postepeno. Koža će blistati, a vi se u njoj osećati sveže i vitalno.

DODACI ISHRANI 

Strong Nature dodatak ishrani BetaTen Protect sadrži beta karoten koji povećava količinu pigmenta melanina u koži. Melanin obezbeđuje ćelijama kože efikasan zaštitni sloj od negativnog uticaja UV zraka. Kako je za stvaranje melanina potrebno najmanje nedelju dana, važna je njegova pravovremena upotreba, 2-4 nedelje pre izlaganja suncu. Osim toga što se koristi za pripremu kože za sunčanje, BetaTen Protect predstavlja odličnu kombinaciju antioksidanasa (likopen, kvercetin, vitamin E, selen, cink, bakar) koja jača imunitet, doprinosi zdravlju očiju, kose, kože i noktiju, a kod muškaraca i zdravlju prostate.

Neke staromodne stvari poput sunca i svežeg vazduha teško je nadmašiti. Ne oklevajte, izađite napolje, ali budite odgovorni i umereni kako biste od sunca uzeli najbolje.