Savremena nauka objašnjava alergiju kao imuni poremećaj, a čak 80% imunog sistema se nalazi u crevima. Narušen balans bakterija u crevima uslovljava sve vrste alergija (disajne, kožne, na hranu…). Polen je samo spoljašnji uzročnik sezonskih alergija, a alergijski simptomi poput kijanja, curenja ili začepljenosti nosa, svraba i suzenja očiju i drugih su alarmi upozorenja da je metabolizam organizma preopterećen.

Bakterijska raznovrsnost i usklađenost zavise od toga šta jedemo, koliko spavamo i koliko smo aktivni, kako reagujemo na stres, u kakvom okruženju boravimo… Usled savremenog načina života, sve veći broj ljudi pati od poremećaja ravnoteže crevnih bakterija. Stres, udružen sa industrijski prerađenim namirnicama, je među glavnim okidačima propusnosti creva usled čega u krvotok ulaze razni štetni produkti metabolizma koji nepovoljno deluju na imunitet i izazivaju upale i alergije. Ako su creva preopterećena, ni jetra ne može uspešno da obavlja svoj posao glavnog „čistača” toksina u organizmu. A oslabljen rad jetre znači veću podložnost alergijama.

KAKO USPOSTAVITI BALANS CREVNE FLORE?

Pravilna ishrana je jedan od najdelotvornijih načina da se poboljša stanje mikrobioma. Voće i povrće su bogati prebioticima koji u crevima služe kao hrana probioticima, odnosno dobrim bakterijama.

Povećajte unos probiotika hranom! Najviše ih ima u kefiru, kiselom kupusu, proizvodima od soje.

Kod problema sa alergijama treba izbegavati gluten i kazein jer oni podstiču nastanak sindroma propusnih creva.

Za imunitet je važna ravnoteža kortizola, hormona stresa. Previše kortizola znači previše stresa za mikrobiom. Nadbubrežne žlezde koje ga izlučuju se regenerišu noću, zato je noćni san nezamenljiv za smanjivanje nivoa kortizola.

Za regulaciju imunog sistema, a time i smanjenje preosetljivosti u slučaju alergija preporučuje se oralno uzimanje probiotika.

Podložnost alergijama je delimično nasledna, ali ključan uticaj ima način života. Potrudite se da dobrim navikama menjate loše kako biste obnovili ravnotežu i uživali u svakom danu oslobođeni od alergijskih simptoma.