Biološko starenje je prirodna faza životnog ciklusa. Godine donose brojne promene koje nas „troše”. Životni stil ne može da izmeni naš genetski materijal, ali ima moć da relativizuje efekte gena koje nosimo. Kako olakšati „teret” godina?

FIZIČKA AKTIVNOST

Redovno vežbanje je čuvar zdravlja, vitalnosti, kvalitetnog sna. Bitan faktor u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, osteoporoze… Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u menopauzi, a u poznim godinama podjednako je zastupljena kod oba pola. Fizička aktivnost poboljšava koordinaciju pokreta i mišićnu snagu što smanjuje rizik od pada i preloma. Ako se vežbanje udruži sa unosom suplemenata koji sadrže vitamine i minerale za pravilnu mineralizaciju kostiju, može se usporiti ili čak zaustaviti proces gubitka koštane mase svojstven starenju.

Kako pomoći mišićima da ne atrofiraju i očuvati elastičnost tetiva i ligamenata? Redovnim vežbanjem koje je prilagođeno zdravstvenom stanju, mogućnostima, sklonostima. Istezanje pre i posle treninga je obavezno, a tokom dana preporučljivo. Budite što više aktivni u svakodnevnom životu. Ali i poštujte potrebu tela za odmorom.

MENTALNA AKTIVNOST

Da li znate da se smejanjem pokreće aktivnost u pet različitih regija u mozgu? Pa ako vam je potrebno opravdanje za „neozbiljnost“, imate ga – jedan je od ključeva vitalnosti. Nova istraživanja dokazala su nastanak novih moždanih ćelija i u odraslom dobu. Podmladite mozak i podstaknite aktivnost neurona društvenim igrama, komunikacijom sa drugim ljudima, učenjem, čitanjem…

ZDRAVA ISHRANA

Hranite se umereno i redovno, čak i ako apetit izostane. Birajte namirnice bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, najbolje sezonske, sveže, dinstane ili kuvane u vodi ili na pari. Ukus hrane poboljšajte začinskim biljem i smanjite unos soli iako umanjena osetljivost čula ukusa sugeriše suprotno. Nemojte se oslanjati na mehanizam žeđi već pijte vodu kontinuirano. U starosti je imunitet slabiji pa je potrebno povećati unos antioksidanasa (vitamini C i E, cink, selen, beta karoten), flavonoida i fitohemikalija.

Starenje je neizbežno, a kvalitetan život u trećem životnom dobu i te kako dostižan. Jer za dobre odluke i zdrave izbore nikada nije kasno!