Potroši više kalorija nego što uneseš je osnovna formula u matematici mršavljenja. Najzdravija dinamika mršavljenja je gubiti 1 kg na 2 nedelje. Pol, težina i visina su faktori na osnovu kojih se određuje preporučeni dnevni unos kalorija. Zdrava osoba koja želi da smrša ne treba da unosi manje od 1200 kalorija na dan. Planovi obroka sa veoma malim brojem kalorija dugoročno dovode do gojenja. Ono što je važno, možda i iznenađujuće je sloboda da predvidite 10 % dnevnog unosa kalorija za omiljenu hranu, šta god to bilo za vas.

ŠTA DIJETA JESTE, A ŠTA NIJE?

Dijeta je režim ishrane za postizanje zdrave težine, nikako izgladnjivanje. Ako vam činjenica da ste na dijeti, a niste mnogo gladni budi sumnju da nešto ne radite kako treba, budite bez brige. Umeren osećaj gladi je znak kojim vam telo signalizira da troši kalorije. Utolite tu glad izbalansiranim i umerenim obrokom koji bi morao da vas zasiti od 3 do 5 sati. U tanjiru bi trebalo da se nađu proteini (45%), masti (35%) i ugljeni hidrati (20%).

Mnogo toga može biti okidač za glad – miris hrane, pogled na slasno jelo, umor, nesređene emocije… Na vama je da dekodirate glad i predupredite gomilanje kilograma. Na primer, dovoljno je samo da osetite miris nekog finog peciva i već ste gladni. Umesto da posegnete za njim, razmislite da li biste prihvatili zdraviju alternativu – tost od celog zrna žitarica namazan humusom i posut mlevenom paprikom i peršunom. Ne baš? Da ste zaista gladni, ne biste pravili pitanje.

Dijeta podrazumeva umerenost, ne restrikciju. Na primer, zabluda je da treba izbegavati ugljene hidrate zato što oni goje. Suština je u njihovom izboru – neki ugljeni hidrati, posebno njihove verzije sa celim zrnom, su bogat izvor vlakana zbog čega produžavaju osećaj sitosti. Isti efekat postiže Appetite control zahvaljujući glukomananu iz korena biljke konjac. Naime, on bubri u prisustvu vode, formira gelastu strukturu čime doprinosi sporijem pražnjenju želuca.

Ne postoje magične formule za gubljenje kilograma. Do željene linije se stiže postepeno. A ako izostaju efekti vašeg truda, priznajte to sebi i pogledajte na neuspeh iz druge perspektive – kao na povratnu informaciju da trenutan pristup ne daje željeni rezultat. I umesto da lako odustanete, informišite se bolje, trudite se više. Strong Nature navija za vas!