Kada smo kod kuće, na svom terenu, naš biološki časovnik je usklađen sa vremenskim. Naše „unutrašnje vreme“ reguliše sve fiziološke i psihološke parametre, a spoljašnji faktori, naročito ciklus svetlost-tama utiču na njih. Putovanja koja podrazumevaju promenu bar tri vremenske zone, utiču na disbalans ustaljenih bioloških i fizioloških ritmova našeg tela i nameću potrebu prilagođavanja novim uslovima. U prvoj fazi prilagođavanja (faza desinhronizacije), ljudi reaguju individualno. Mlađe osobe se brže prilagođavaju od starijih, deca od odraslih, a i struktura ličnosti nije zanemarljiv činilac. Mogući odgovori organizma su tegobe prolaznog karaktera poput umora, slabosti, glavobolje, nesanice, razdražljivosti, problema sa varenjem… Simptomi džet lega se postepeno ublažavaju, a kada se telesni procesi usaglase sa novim okolnostima (faza resinhronizacije), oni u potpunosti nestaju. Smatra se da je za svaku pređenu vremensku zonu, telu potreban po jedan dan za postizanje balansa.

PRIPREMA TELA ZA PROMENU VREMENSKE ZONE

Džet leg nije bolest, zato mu i nije potreban lek. Adekvatna priprema može u velikoj meri da pomogne da simptomi ovog prolaznog poremećaja budu blaži i traju kraće.

Nekoliko dana pre puta počnite da resetujete svoj „unutrašnji časovnik“ tako što ćete san prilagođavati lokalnom vremenu zone u koju putujete. Ukoliko putujete na zapad, ostanite budni duže i ujutru spavajte duže. A ako vas put vodi na istok, trudite se da ranije idete na spavanje da biste ujutru ranije ustali.

Na brzinu sinhronizacije unutrašnjeg sata utiče i ishrana pre puta. Poželjno je da je obogatite namirnicama koje su izvor triptofana npr. ćuretinom i mlečnim proizvodima.

Ako na odredište pristignete tokom dana, odlučite se za šetnju ili vežbe istezanja na otvorenom odmah nakon što se smestite, jer prirodna svetlost podstiče proizvodnju serotonina koji je neophodan hipofizi za proizvodnju melatonina tokom noći.

I Strong Nature dodatak ishrani Deep Sleep Melatonin vam može olakšati period prilagođavanja. Jednu kapsulu uzmite veče pred put i nastavite sa upotrebom nekoliko dana po dolasku na odredište.

Organizam ima veliku sposobnost prilagođavanja promenama. Malo vremena, strpljenja i podrške biće mu dovoljno da uhvati ritam vaše daleke letnje destinacije.