On je jedan od najjačih antioksidanasa. Neophodan za sve vitalne funkcije u organizmu. Čuvar mladolikosti. On je ubihinon (od latinske reči ubiquitarius što znači „svuda prisutan“). Ili – Koenzim Q10.

„LIČNA KARTA” KOENZIMA Q10

Otkriven je pre tačno 60 godina, a i danas je veoma značajna tema u medicini. Naučni rad britanskog hemičara Pitera Denisa Mičela koji je za temu imao upravo Koenzim Q10 i njegovo delovanje u ćelijama dobio je Nobelovu nagradu za hemiju 1978. godine.

Koenzim Q10 je neophodan za život i funkciju svake ćelije. Nastanjen je u mitohondrijama, ćelijskim „elektranama” za proizvodnju energije potrebne za sve životne procese. Stvara se u organizmu, ali i rastvara u prisustvu masti zbog čega je jedinstven među antioksidansima. Iz krvotoka ga preuzimaju sva tkiva, a najviše ga ima tamo gde ima najviše posla – u srcu, jetri i mozgu.

Osim što učestvuje u proizvodnji energije na nivou ćelije neophodne za rast, zaštitu i regeneraciju, Koenzim Q10 svojim antioksidativnim dejstvom sprečava oštećenja ćelija, brine o vitalnosti srca, efikasno štiti od starenja, pomaže kod hroničnog umora

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK KOENZIMA Q10?

Nivo Koenzima Q10 u organizmu je najviši sa 23 godine, a od 35. godine opada njegova proizvodnja. Biološko starenje nije jedini uzrok smanjene koncentracije. To su i svakodnevni stres, povećan fizički napor, sportske aktivnosti, višak kilograma, infekcije ali i terapija nekim lekovima (statini, beta-blokatori, antidepresivi). Nadoknada Koenzima Q10 isključivo ishranom nije moguća zato što ga organizam iz hrane apsorbuje ograničeno i sporo. Ipak, zato što je delimično rešenje za problem deficita Koenzima Q10 u tanjiru, važno je znati da ga najviše ima u maslinovom i ulju iz koštica grožđa, mesu, ribi, orašastim plodovima

Strong Nature dodatak ishrani Koenzim Q10 je „komadić koji nedostaje” u slagalici zdravlja i vitalnosti. Prirodnog je porekla i obezbeđuje efikasnu nadoknadu ove esencijalne supstance.

Bez Koenzima Q10 nema energije, a energija je život. Preduslov za sreću, uspeh, blagostanje. I odgovornost svakoga od nas. Čuvajmo to bogatstvo i dani će imati lepše boje!