Nadutost stomaka je, pre svega, neprijatna pojava. Ona može biti bezazlena i prolazna, ali može ukazivati i na veći problem unutar organizma. U bilo kom slučaju, ne želimo da je imamo, jer nadutost uvek prate gasovi i nervozna creva. Ako eliminišete ili smanjite unos određene hrane koja teško pada stomaku, najverovatnije ćete rešiti i problem nadutosti. Pročitajte koje namirnice izazivaju nadutost, kako biste mogli da ih redukujete u ishrani.

priscilla-du-preez-hSJ1fsUAh0w-unsplash

Suprotno verovanju da samo nezdrave namirnice izazivaju nadutost u stomaku, ovu pojavu u stomaku mogu izazvati i zdrave namirnice, poput vlaknastog povrća, npr. pasulja. Mnogi od nas obožavaju pasulj za ručak, večita debata je da li je bolji prebranac ili čorbast, ali u oba slučaja možete očekivati nadutost u stomaku nakon obilnog ručka, posebno ako imate osetljiv stomak.

Kako se manifestuje nadutost?

Nadutost u stomaku je osećaj težine i punoće stomaka. Abdomen je tvrd na dodir, a u ozbiljnijim situacijama dolazi i do bolova u tom predelu stomaka, posebno kada pritisnemo bolno mesto.

Nadutost je uglavnom bezazlena stvar, koju možete regulisati promenom nezdravog načina života i obraćanjem pažnje na samu ishranu. Ipak, ukoliko zadržavate gasove i osećate bolove u abdomenu, potrebno je da se obratite lekaru, jer postoji mogućnost da imate ozbiljniji problem od prolazne nadutosti.

Koja hrana izaziva nadutost?

Nadutost je u većini slučajeva posledica loše ili neadekvatne ishrane za određenu osobu. U zavisnosti od toga koja hrana nam odgovara, a koja ne prija našim crevima i želucu, treba da osmislimo nedeljni meni. Postoji hrana koja u svakom slučaju izaziva nadimanje, a postoji hrana koja određenim osobama izaziva nadimanje.

Prvi savet za konzumiranje hrane je da vodite računa o tempu kojim jedete. Možda zvuči dosadno, ali važno je da dugo žvaćete hranu, da ne gutate cele komade, odnosno, da ne jedete brzo. Kada prebrzo progutate veću količinu hrane, neminovno će doći do nadimanja. Koristan savet je i da uzimate manje obroke, koje ćete imati više puta u toku dana.

Prerađeni ugljeni hidrati uglavnom kod svih izazivaju nadimanje, jer imaju veći glikemijski indeks, nego hrana koja je nerafinisana. To su, na primer, testenine, koje mnogo brže prelaze u glukozu, što izaziva gasove i nadimanje.

Namirnice za koje nikad ne biste pomislili da izazivaju nadutost, jer važe za zdrave namirnice su brokoli, karfiol i kupus. Razlog je što ovo povrće sadrži vrstu šećera koja dugo ostaje u organizmu, odnosno, sve dok ih želudačne bakterije ne fermentiraju. Ovo ne znači da ove namirnice treba da izbegavate, već da ih konzumirate balansirano i da ih postepeno uvodite u ishranu, jer su veoma zdrave, bogate vlaknima i hranljivim materijama.

Već smo pomenuli pasulj, kao izazivač nadutosti, ali treba da znate da sve vrste mahunarki mogu izazvati nadimanje i gasove. U mahunarke spadaju, pored pasulja, grašak, kikiriki, sočivo, leblebije i slično. Ipak, mahunarke su pune proteina, pa ih zbog toga ne treba izbegavati. Ako mahunarke kombinujete sa pirinčem, stomak i želudac će se postepeno naviknuti na ovu vrstu namirnice, pa će je lakše variti.

Mlečni proizvodi, takođe, mogu izazvati nadutost kod nekih osoba. Ukoliko niste tolerantni na laktozu, obično slatko mleko će vam teško padati. Predlažemo da umesto njega pijete organsko mleko, ili da ga zamenite jogurtom, koji ne izaziva nadutost, već vas iste može i rešiti.

Žvakaće gume nisu dobre iz dva razloga. Prvi je što “varamo” naš želudac da jedemo i on se priprema da svari hranu koja treba da dođe, odnosno, povećava nivo kiseline. Drugi razlog je što žvakanjem žvake, gutate i vazduh, što stvara mehuriće i dovodi do nadutosti stomaka.

Rešite se nadutosti

Ukoliko vodite računa o ishrani, a povremeno imate problem sa nadutošću, posebno u slavskom i novogodišnjem periodu, kada volimo da pojedemo malo više, taj problem možete rešiti aktivnim ugljem.

Dovoljno je da posle obroka popijete 3 kapsule i sačekate dejstvo aktivnog uglja. Ukoliko uzimate i probiotik, vodite računa da ga uzmete barem dva sata razmaka u odnosu na uzimanje aktivnog uglja.