Briga o zdravlju je pola zdravlja. Ali samo ako nije preterana. Takva prepoznaje problem gde ga zapravo nema donoseći nemir i paradoksalno, povećava rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. U nastavku vam predočavamo najlakše uočljive znake da je sa vašim zdravljem sve u redu.

AKTIVNOST

Kada vaše telo može da se normalno nosi sa svakodnevnim fizičkim aktivnostima možete se smatrati zdravim. Stavite sebe pred izazov: popnite se stepenicama na drugi sprat bez stajanja. Ako ste se oznojili i teško dolazite do daha, treba da poradite na kondiciji, a možda imate problem sa hormonima štitne žlezde, pa ih proverite.

EMOCIJE

Lepe, ali i neprijatne emocije su signali naše duše. Ako im podjednako dajete na značaju, doživljavate ih, bavite se njima, baz zavaravanja, poricanja i nerealnog stava da ljutnja, tuga, strah nisu OK, činite dobro svom zdravlju.

ENERGIJA

Još jedan pokazatelj dobrog zdravlja je dovoljno fizičke i emocionalne energije za aktivnosti koje volite i koje vas ispunjavaju nakon radnog dana.

ISHRANA

Jedete kada ste gladni, ne kada vam je dosadno ili ste pod stresom. Hranite se raznovrsno i onoliko koliko je potrebno vašem organizmu. Univerzalne formule nema. Možete jesti veoma malo ili više od drugih, a da vama bude dovoljno i da budete zdravi. Odlično je i ako nemate višak kilograma oko struka jer on povećava rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa. U suprotnom tj. ako vam je obim struka iznad 80 cm (žene) i 90 cm (muškarci), vreme je za zdravu dijetu i više fizičke aktivnosti. 

SPAVANJE

Kvalitetan, kontinuiran san optimalnog trajanja je temelj zdravog života. Sve je u redu ako vam je potrebno najviše 20 minuta da utonete u san. Ako su vam i buđenja odmorna, ne treba vam alarm da biste ustali ranije danima kada imate opušten raspored, računajte da je vaše zdravlje dobro.

Odlike savremenog načina života ne idu u prilog opštem zdravlju. Ipak, naši izbori hrane za telo, um, dušu imaju presudan uticaj na naše zdravlje.