Poslednjih godina ima različitih naučnih istraživanja kada je u pitanju količina jaja koju je dozvoljeno pojesti tokom jedne nedelje. Godinama unazad iz medija smo dobijali informacije da su jaja štetna po naš organizam ukoliko ih često jedemo, jer žumance sadrži veliki procenat holesterola, što je tada značilo da će se u našem telu, samim tim, povećati nivo holeresterola. Ali da li je to tačno? S obzirom na to da se bliži Uskrs, vreme je da saznamo koliko jaja je previše jaja.

easter-eggs-4073501_1920

 

Prva stvar koja je važna je da ne postoji tačan broj koliko jedna osoba sme da pojede jaja u toku nedelje. To zavisi i od konstitucije, fizičkih karakteristika osobe, stanja čitavog organizma, kao i koliko kalorija u toku dana troši.

Jaja su dobila negativnu ocenu u medijima zbog količine holesterola koja se nalazi u žumancetu. Ipak, pitanje holesterola nije tako jednostavno, pa nova istraživanja pokazuju da unošenje holeresterola kroz hranu ne povećava nužno nivo holesterola u organizmu.

Dobar i loš holesterol

Nije sav holesterol loš, već postoji i onaj koji je veoma važan za naš organizam. On je strukturalni molekul koji ima ključnu ulogu za membranu svake ćelije. Ukoliko se trudite da izbegavate hranu bogatu holesterolom, vaš organizam će ga sam proizvoditi, kako biste imali optimalan nivo istog. Sa druge strane, ukoliko konzumirate hranu koja je bogata holesterolom, vaša jetra će smanjiti proizvodnju holesterola, kako ne bi došlo do previsoke koncentracije.

hello-i-m-nik-522061-unsplash

Koliko jaja nedeljno je preporučena doza?

Standardna preporuka je da osoba može da pojede od 2 do 6 jaja u toku nedelje, odnosno, žumanca. Ukoliko volite da jedete jaja, možete odvojiti žumanca i tako pojesti više jaja, na primer jedno žumance i tri belanca.

Ipak, pojavile su se nove studije, koje su napravile eskperiment. Jedna grupa ljudi je jela 1-3 cela jaja dnevno, a druga je jela zamenu za jaja.

U 70% slučajeva jaja nisu imala uticaj na loš holesterol, a u 30% slučajeva on se blago povećao. Ovo nam govori da to koliko jaja smete da pojedete je individualno i zavisi i od drugih faktora.

Da li onda ako jedete jaja imate povećan rizik od srčanih bolesti?

Istraživanja su pokazala da jaja u najvećem broju slučajeva ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, jer naše telo samo reguliše odnos lošeg holesterola. Ipak, ukoliko imate, npr. dijabetes tipa 2, ne bi trebalo da jedete veliku količinu jaja, jer onda postoji rizik od srčanih bolesti.

tania-melnyczuk-1396732-unsplash

Studija je takođe pokazala da oni koji su jeli 6 jaja nedeljno, a imaju dijabetes tipa 2, nisu imali značajno povećanje lipida u krvi. Takođe, ukoliko imate dijabetes tipa 2, najbolje bi bilo da redukujete ishranu i unosite što manju količinu ugljenih hidrata, dok proteini pobojšavaju vaše stanje.

Ipak, čak i ako ste zdravi, s obzirom na to da ide Uskrs, želeli bismo da vas upozorimo da su tri jaja dnevno sasvim dovoljna, i da ne bi trebalo prekoračiti tu dozu. Ukoliko vam se baš jedu, pokušajte bez žumanca.

Najzdravija jaja su ona bogata omega 3 kiselinama, kao i domaća jaja od naših deka i baka. Uživajte u uskšrnjoj gozbi i druženju sa porodicom.