„Ti nisi potrebna životu. Ti si život!“, napisao je Egziperi o vodi u „Malom princu“. Bez vode možemo da izdržimo nekoliko dana. Da li znate da su lekari u zakonskoj obavezi da ukažu pomoć osobi koja ne konzumira vodu čak i ako ona to odbija?

ZNAČAJ VODE ZA ORGANIZAM

Najmanje 60% organizma odraslog čoveka čini voda. Voda je deo svake naše ćelije. Učestvuje u transportu hranljivih materija i pomaže telu da se oslobodi toksina. „Podmazuje“ zglobove, reguliše telesnu temperaturu, „gorivo“ je za mozak. Iako je najkompleksniji, mozak je jedan od „najvodenijih” organa u našem telu sa čak 75% vode. Zato je naročito sklon dehidrataciji. Za koncentraciju, memoriju, pažnju važno je vodu unositi postepeno i u kontinuitetu, ne samo kada se javi osećaj žeđi. Tokom sna telo gubi tečnost, pa se neretko budimo umorni. Za energičan početak dana iscedite limun u čašu vode. Fizička aktivnost je važan sastojak zdravog života, a voda naizbežan partner na putu do dobre forme i kondicije. Glad i žeđ imaju slične simptome, pa ako ste na dijeti, primenite sledeći trik: umesto da posegnete za hranom kada osetite glad, popijte vodu. Više vode u organizmu znači brže sagorevanje kalorija. Hidratacija podstiče mokrenje i izbacivanje bakterija, izazivača urinarnih infekcija. Odmor i dovoljan unos tečnosti pomažu našem imunitetu da se izbori sa virusima.

Ipak, dve trećine ljudi ne unosi dovoljno vode tokom dana. Jedna trećina tvrdi da ne razmišlja o hidrataciji, a isto toliko pije vodu samo kada su žedni. A vodu treba unositi kontinuirano zato što je gubimo neprekidno. Ako pomnožite svoju težinu sa 35 ml saznaćete koliko tečnosti treba da unesete tokom dana. Deca imaju drugačiji metabolizam od odraslih – manje se znoje, ali se brže zagrevaju. Osim toga, nemaju dovoljno razvijen osećaj žeđi. Što je dete mlađe, metabolički procesi su brži, pa količina vode koju unosi tokom dana treba da bude od 10 do 15% telesne mase. U slučaju dijareje i drugih stanja koja dovode do velikog gubitka tečnosti, neophodno je povećati unos vode kako bi se u organizmu što pre uspostavio narušen balans.

Za dobrobit celog organizma voda je nezamenljiva. Preispitajte svoje navike o unosu vode i odlučite da vam hidratacija (p)ostane prioritet!