Prvi pregled novorođenčeta podrazumeva procenu srčane akcije, disanja, tonusa mišića, refleksa, ali i kože. Kao najveći organ, pokriva 2 m² tela i čini skoro šestinu telesne mase. Stalno se menja. Osetljiva je. Ali je i prva linija odbrane od virusa, bakterija i toksina. Koža svakoga od nas ima jedinstven reljef. Zajedno sa svojim dodacima, kosom i noktima, koža je ogledalo zdravlja, unutrašnjeg stanja i raspoloženja. Koža voli harmoniju. Čista i blistava koža je nagrada za ravnotežu koja se postiže zdravim stilom života.

ULOGE KOŽE

Koža je pravi multipraktik. Zanimljivo je da zna kada je dan, a kada noć od čega zavisi njen ritam: tokom dana je aktivna i štiti, a preko noći se odmara i regeneriše. Uz to, reguliše telesnu temperaturu, luči vitamin D, regeneriše se, preko nje osećamo dodir, pritisak, bol, toplo, hladno. Ima i izvesnu socijalnu ulogu. Zdrava i negovana koža naglašava lepotu koja nas ispunjava zadovoljstvom i povećava osećaj samopouzdanja.

STANJE KOŽE

Na nju utiče veliki broj faktora – unutrašnji organi, endokrine žlezde, naša reakcija na stres, ali i spoljašnji faktori kojima smo izloženi.

Pod uticajem sunca, soli i hlora dolazi do isušivanja kože i potrebe za dodatnom negom. Suva koža, sklona perutanju i upalama, može biti posledica i smanjene funkcije štitne žlezde. Tiroid formula sadrži selen i jod koji doprinose njenoj normalnoj funkciji.

I godine ostavljaju tragove na koži. Starenjem slabi vezivno tkivo, smanjuje se čvrstina i elastičnost kože, pojavljuju se bore, pege, fleke.

Beta karoten štiti kožu od štetnih spoljnih uticaja, ujednačava ten, poboljšava teksturu kože, ublažava posledice starenja.

Cink pomaže koži da ostane zdrava, čista i elastična. S obzirom da je cink odličan regulator masnoće kože, delotvoran je kod i problematične kože sklone aknama i ekcemima.

Koko Šanel je spoznala da lepota počinje onda kada odlučiš da budeš ono što jesi. Da ti u svojoj koži bude udobno i lepo. A koža je odličan govornik bez reči. I zaslužuje naše vreme, pažnju, posvećenost.