Kada smo zaljubljeni zračimo posebnom srećom i zadovoljstvom, kao da širimo ljubav oko sebe. U tim trenucima i ne razmišljamo mnogo o tome kako osećanje zaljubljenosti utiče na naš organizam. Zaljubljenost ne utiče samo na „leptiriće“ u stomaku, već aktivira mnoge druge promene:

„Ono kad ti srce drnda“ – Dok leptirići u stomaku rade svoj posao, često nam i srce jako kuca kada se u našoj blizini nađe osoba koja nam se sviđa. Ali, kada odnos postane bliži, to značajno utiče na nivo hormona, čime se reguliše krvni pritisak i usporava rad srca. Na taj način smanjuje se rizik od srčanih bolesti.

kristina-litvjak-50445-unsplash

Sve je slađe, pa i hrana – U jednom istraživanju zaljubljeni studenti probali su različite namirnice i trebalo je da ocene njihov ukus. Rezultati su bili takvi da su se svi složili da su hrana i piće koje su probali imali sladak ukus.

Ljubav i mozak u bliskoj vezi – Kada ste u blizini osobe koju volite, kada se držite za ruke ili pričate o zajedničkim uspomenama, naš mozak proizvodi više oksitocina, čime se povećava osećaj sreće i zadovoljstva.

unsplash_fotka

Zagrljaj kao lek –  Količina oksitocina koji se oslobodi tokom zagrljaja od 10-20 sekundi može da odagna bolove, naročito glavobolje. Čak i samo gledanje fotografije voljene osobe povećava prag izdržljivosti i smanjuje bol.

Ljubav jača imunitet – Gestovi kojima se iskazuje ljubav, kao što su maženje, držanje za ruku, zagrljaj… povećavaju proizvodnju endofrina, čime se pojačava imunitet. Oksitocin i endofrin sprečavaju oslobađanje kortizola, koji je odgovoran za stres, što dovodi do boljeg odmora.

Pojačajte svoju dnevnu dozu ljubavi, svakako ćete se osećati bolje.

affection-1867098_960_720