Gojaznost je mnogo više od nagomilanih kilograma, te i mršavljenje nije samo gubitak istih. Prekomerni unos hrane je odgovor na stres, razočarenje, loše raspoloženje, frustracije, nezadovoljstvo, prazninu. Mršavljenje je promena svojih navika, svoga duha i naposletku tela. Možda ste više puta pokušali da se otarasite viška kilograma i imali viziju kako biste da izgledate, ali nije išlo ili su se kilogrami ubrzo vratili. Koliko ste zapravo bili dosledni svojim željama? I mogu li želje postati stvarnost?

ISTRAJNOST – NE GLEDAJTE U SAT NI U KALENDAR

Brz tempo života odražava se i na naše želje, pa sve želimo da ostvarimo u vrlo kratkom vremenskom roku i bez mnogo truda. Međutim, nismo na filmskom platnu i promene ne nastaju za tren oka. Ključan element u procesu mršavljenja je strpljenje! Ako želite da vam se kilogrami ne vrate, dajte sebi vremena da preobrazite svoj organizam, da usvojite nove navike, nov stil života. Idite korak po korak. Oduševićete se rezultatima ako budete istrajni i dosledni svojim ciljevima!

UMERENOST

Zaboravite na gladovanje jer tako usporavate metabolizam i ubrzavate odustajanje. Organizmu je potrebna hrana, a ključ uspeha je u – umerenosti! Sami ili uz pomoć sručnjaka, polako uvodite individualni program ishrane koji će vam omogućiti da unesete onoliko kalorija koliko vam je potrebno, a da se pritom ne odričete ukusnih obroka. Rezultati mnogo puta izostaju jer ne znamo koliko smo hrane zaista pojeli.

SLATKIŠI I OSTALE „PRAZNE KALORIJE”

Često u žurbi, napetim situacijama, kada nam manjka energije, posežemo za slatkišima. Znamo da su neodoljivi, ali svest o tome šta unosite u organizam mora biti veća, naročito ako krećete put mršavljenja i zdravijeg života. Za rafinisanim šećerom, rafinisanim pšeničnim brašnom i proizvodima baziranim na belom brašnu ne treba patiti jer su to tzv „prazne kalorije”. Obogatite svoju trpezu složenim ugljenim hidratima koji duže održavaju sitost. I samo ponekad nagradite sebe pravom na „prazne kalorije“.

FIZIČKA AKTIVNOST

Čak i da ne želite da smrštate, fizička aktivnost je prirodna potreba našeg tela i neophodan sastojak dobrog zdravlja. Zamislite onda koliko je važno rekreirati se kada želite da izgubite kalorije? Birajte aktivnosti u kojima ćete uživati. Sat vremena trčanja za osobu od 70kg znači 633 kalorija manje, ples može sagoreti 387 kalorija, a šetnja psa 211 kalorija. A šta mislite o plivanju i vežbama u vodi u toku ovih letnjih dana?

Da biste postigli željeno (i bili inspiracija drugima) izbalansirajte ishranu, razmišljajte o tome šta unosite u svoj organizam, aktivirajte se fizički, budite strpljivi. Biće teško, ali ćete vi biti lakši! Ali i zdraviji i srećniji. To je sigurno vredno truda.