Stalno zaboravljate stvari, reči su vam „na vrh jezika” i ne sećate se šta ste ono hteli da uzmete iz kuhinje? Ovakve situacije su nam dobro poznate, ali voleli bismo da nam se ne dešavaju i pitamo se šta možemo učiniti kako bismo bolje pamtili? Kako starimo veze između nervnih ćelija u kori velikog mozga slabe, što se odražava na mentalne sposobnosti. Dobra vest je da ih možemo osnažiti redovnim treningom i stimulisanjem.

ŠTA TRENIRAŠ? – NEUROBIK

• Da li ste znali da je neurobik naziv za sistem vežbi koje stimulišu rad mozga i poboljšavaju pamćenje, a moguće ih je praktikovati u svakodnevnim situacijama? Evo nekoliko ideja.
• Ako ste dešnjak, zube večeras operite levom rukom.
• Izaberite drugačiji put do posla, pijace ili treninga od onog kojim obično idete.
• Promenite fokus i pročitajte i nešto što nije predmet vašeg interesovanja
• Čekanje u redu takođe može biti vaše vreme za vežbanje. Uzmite novčiće i pokušajte da ih na dodir razlikujete.
• Da li ste nekada gledali TV bez zvuka i pokušavali da čitate sa usana? Ako niste, pokušajte, korisno je, a može biti i zabavno.
• Decu obično prekorevamo kada šetaju po kući zatvorenih očiju, ali to je zapravo odlična vežba za mozak.
• A kada vas sutra budu upitali kako ste, smislite neki nesvakidašnji odgovor i stimulišite mozak!

PODSTAKNITE MOZAK DA BOLJE RADI

• Setite se vremena pre mobilnih telefona kada smo dokolicu ispunjavali rešavanjem ukrštenih reči, osmosmerki, sudokua i tako podsticali svoj um da razmišlja i rešava probleme. I još malo povratka u prošlost za bolje pamćenje. Društvene igre poput šaha i karata, ali i gledanje TV kvizova u krugu porodice odličan su stimulans za mozak, a i prilika za druženjem čiji je uticaj na zdravlje i kognitivne sposobnosti neprevaziđen. A svoj mobilni telefon iskoristite pametno – instalirajte igrice koje će zagolicati vaše ,,moždane vijuge“.

U ZDRAVOM TELU ZDRAV DUH

• Pored neizmernog uticaja koji ima na sveopšte stanje organizma, fizička aktivnost doprinosi i boljoj koncentraciji. Možda će vas činjenica da trčanje obnavlja nervne ćelije, pospešuje pamćenje i sposobnost učenja podstaći da ipak izađete iz kuće kada se sledeći put budete dvoumili. Tokom vežbanja oslobađa se i endorfin koji je zadužen za dobro raspoloženje, a kada smo dobro raspoloženi, motivisaniji smo da učimo i razvijamo se, zar ne?

ISHRANA

• Zdrava ishrana pozitivno utiče na ceo naš organizam, pa i na mozak. Koštunjavo voće sadrži vitamine C, B, E, kao i minerale poput magnezijuma, cinka i gvožđa koji su jako važni za naš um. Vitamin C je prirodni antioksidans koji čuva receptore u mozgu od propadanja i doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema.

DISANJE

• Vežbe disanja su jako važne za opuštanje, ali pomažu i boljoj koncentraciji. Za početak, odvojite 10-15 minuta svakog dana i usmerite svoju pažnju na disanje. Sve druge misli ostavite po strani, razmišljajte samo o disanju, šta se dešava sa vašim telom pri udahu, šta pri izdahu. Nije lako, ali vremenom ćete ovladati ovom korisnom veštinom. Nakon toga ovu vežbu možete malo promeniti. Pokušajte da 30-ak sekundi budete koncentrisani na disanje, a zatim 30-ak sekundi na nešto drugo. Ili izaberite dva predmeta koja će naizmenično biti u vašem fokusu. Ovakvim svesnim usmeravanjem pažnje podstičemo centar za egzekutivne funkcije koje nam pomažu da postignemo ciljane aktivnosti, da kontrolišemo svoje ponašanje i da prikladno reagujemo.

Bilo da vam je 7 ili 77, vaš mozak će se radovati treningu, a i vi ćete jer ćete vremenom uvideti da kada je mozak u kondiciji, naš duh je snažniji, a svakodnevni život lišen tereta zaboravnosti.