Naše telo proizvodi više od 100 hormona. Hormoni nas bude i uspavljuju, kontrolišu krvni pritisak i nivo glukoze u krvi i tkivima, utiču na nivo energije i raspoloženje, kontrolišu apetit i sagorevanje masti, održavaju čvrstinu kostiju i mišićni tonus… Kada su u ravnoteži, osećamo se zdravo i izgledamo dobro. Čak i mali pad ili lagani disbalans se čita na licu, vidi na telu, doživljava emocijama, ispoljava ponašanjem.

POSLEDICE NERAVNOTEŽE ŽENSKIH HORMONA

Sa godinama, naše telo ne može da proizvodi adekvatne koncentracije hormona u zadovoljavajućim proporcijama. Da li znate da i godišnje doba utiče na nastanak klimaksa? Menopauza kod najvećeg broja žena nastupa nakon prolećne ravnodnevice. Ulaskom u menopauzu smanjuje se proizvodnja estrogena što izaziva bolove u kostima i zglobovima.

Estrogen utiče na nivo leptina, hormona koji reguliše unos hrane. Žene nakon 40-e, a naročito u menopauzi, su sklonije gojenju, a taloženje masnih naslaga u delu stomaka je naročito izraženo. Ako zapostavimo fizičku aktivnost, neželjeni višak kilograma je estetski, a ako se ne pozabavimo njime, može postati i zdravstveni problem.

Estrogen je direktno povezan sa serotoninom i dopaminom. Hormonalni disbalans izaziva promenljivo raspoloženje tokom PMS-a i menopauze.

Sistem za varenje je obložen receptorima koji reaguju na progesteron i estrogen. Njihove promene zadaju digestivne probleme u vidu nadutosti, gasova i lošeg varenja.

Porast nivoa estrogena može dovesti do cisti i kvržica na dojkama. Kako je jod značaj mikroelement za tkivo dojke, i njegov nedostatak može izazvati isti efekat kao povišen estrogen.

Progesteron reguliše nivo energije i san, pa nas pad nivoa ovog hormona čini hronično umornim i neispavanim.

Porast nivoa androgena intenzivira rad lojnih žlezda i lučenje sebuma. Zapušene pore utiču na pojavu mitesera, akni i bubuljica. Ako se poremete polni i(li) tiroidni hormoni kosa prekomerno opada, postaje beživotna, suva, lomljiva.

I možda su vaši hormoni „ispali” iz ravnoteže, ali vam ruke nisu vezane – menjajte životni stil, tražite savete i stručnu pomoć. Jer je lakše rešavati probleme sa hormonima nego živeti u hormonskoj neravnoteži.